Penne carbonara

04.06.2018 9 comentarii

Sunt nenumărate tipuri de paste carbonara. În Roma, la restaurante diferite veți mânca paste carbonara diferite. Carbonara au apărut cândva la mijlocul secolului 20 și au devenit celebre după al doilea război mondial. În general, se folosesc spaghete sau linguini, dar noi preferăm, la orice rețetă de paste, penne-le. Însă orice fel de paste ați găti, se procedează la fel. Pentru 2 porții de penne carbonara aveți nevoie de:

  1.  

    • 3 ouă
    • 200 gr smântână
    • 50 gr parmezan ras
    • 500 gr bacon (dacă n-aveți, puteți folosi și kaizer, dar nu va avea același gust)
    • 400 gr penne de bună calitate
    • oregano
    • 1 jumătate de ceapă mare
    • 4 căței de usturoi
    • 1 lingură ulei extravirgin de măsline
    • 1 jumătate de pahar de vin alb sec
    • sare
    • piper

    Pregătirea pastelor Într-o oală, puneți apă (cam cât să acopere pastele pe care le veți pune) și o linguriță de sare. O puneți la foc. Când dă în clocot, adăugați pastele, reglați focul la mediu, le amestecați din când în când și le lăsați 10-12 minute (să se înmoaie, dar nu foarte tare - pastele cele mai bune sunt cele un pic tari, al dente) Pregătirea sosului În timp ce se încălzește apa pentru paste, într-un castron, amestecăm cele 3 ouă, smântâna, parmezanul, sare și piper (cam 1 vârf de linguriță din fiecare). Le batem bine, până se omogenizează, apoi punem castronul deoparte. (click pe poze pentru mărire)


    Baconul se taie cubulețe (atenție să scoateți bucățelele de os, dacă are). Ceapa se mărunțește cu cuțitul, usturoiul se taie fâșii.

     


    Într-o oală mare, neapărat teflonată (sau într-o tigaie foarte mare, teflonată, cu pereți mari - pentru că o să punem mai târziu și pastele) puneți baconul, la foc mediu, fără ulei. Îl lăsați până începe să se strângă, dar nu atât de mult cât să devină crocant. Apoi puneți vinul alb și o lingură bună de oregano (chiar două, dacă vă place oregano) și le lăsați până scade vinul.

     


    După care adăugăți ceapa și usturoiul, dați focul mai mic, le amestecați încet și le lăsați până se călește ceapa (atenție să nu se ardă, însă)

     


    Când pastele sunt gata, le scurgeți și le adăugați în oala cu baconul. Le amestecați un pic, după care turnăm sosul din castron (ouă, smântână, parmezan). Le amestecți bine, să se atingă fiecare fir de pastă de sos, le lăsați vreo 2-3 minute (cât să nu mai fie oul crud) și apoi le puneți pe farfurie, și peste ele mai puteți presăra parmezan ras, dacă vă place.

     


    La final arată cam așa:


    Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Paste, paste…

    [...] v? e poft? de paste, g?si?i la amatori o re?et? de penne carbonara. Un pic mai complicat? dec

    12.08.2008
  • ania

    din alea 2 portii pot sa ma hranesc cam 1 saptamana :)) o portie la mine inseamna cam 70 de grame de paste :))

    12.08.2008
  • Nevasta

    Sa nu faceti reteta asta daca sunteti la cura de slabire. Este divin de delicioasa si nu te poti abtine la o portie mica :D

    21.08.2008
  • micu`TZU

    da desi numai ce am papat altceva, nu mai pot de pofta sunt un mare fan al pastelor

    25.08.2008
  • andrei crivat

    si eu sunt un mare fan :)

    25.08.2008
  • claudio

    deci..nu e asa...in primul rand niciodata nu se face carbonara cu ceapa...est k si cu ceapa dar nu mai e carbonara...ingredientele sunt pancheta sau bacon,vin nalb,galbenus de ou parmesan ,sare pier,....optoonala smantana licida...

    26.01.2009
  • ebucataria.ro

    exact asa incepe: sunt nenumarate retete de paste carbonara. :)

    26.01.2009
  • anonim

    sousl format din ou, parmesan, piper trebuie sa aiba o consintenta cremoasa(nu se mai lasa pe foc pana se ingheaga oul)...sunt de acord cu claudio...

    29.04.2010
  • oxy

    PRIETENE,DAR ULEIUL DE MASLINE UNDE SI CAND SE PUNE?)))

    25.06.2012
Autor: Andrei Crivăț