Piept umplut de curcan, cu sos roșu

22.12.2017 1 comentarii

O rețetă mai complicată, dar care merită toate eforturile unui bucătar amator :) A fost felul principal al unei seri de Crăciun, și a avut atâta succes încât am spus că merită cu prisosință să v-o arăt și vouă. Ca să nu mai spunem că, oricum, curcanul e foarte gustos. Și mult mai sănătos decât, să zicem, porcul. Ingrediente pentru 4 porții:

  1. O rețetă mai complicată, dar care merită toate eforturile unui bucătar amator :) A fost felul principal al unei seri de Crăciun, și a avut atâta succes încât am spus că merită cu prisosință să v-o arăt și vouă. Ca să nu mai spunem că, oricum, curcanul e foarte gustos. Și mult mai sănătos decât, să zicem, porcul. Ingrediente pentru 4 porții:

    • 2 kg piept de curcan
    • 4 felii groase de șuncă de Praga
    • 2 cepe verzi
    • 1 ardei gras roșu
    • 2 felii groase de mozzarella (nu de mozarella di bufalla)
    • 1 castravete murat
    • 500 gr. bulion
    • 1 lingură de făină
    • 1 crenguță uscată de busuioc
    • 1 lămâie
    • 1 pahar de vin alb demisec
    • 25 gr. unt

    Macerarea

    Pieptul de curcan se taie felii groase de un deget. Evident, vor rămâne câteva bucăți, pe care le vom numi "capete".

    dsc_0003

    În fiecare felie, se taie un "buzunar", cu atenție, să nu tăiem pereții exteriori.

    curcan 2

    Apoi feliile și capetele se pun la macerat într-un amestec format din zeama lămâii, ulei de măsline, sare și piper și se lasă la frigider cel puțin o zi.

    curcan 3

    Umplutura și prepararea

     Se dau la robot sau la mașina de tocat capetele rămase la tăiere, 2 felii de șuncă, o fâșie de ardei gras și cele două cepe verzi. Cele de mai sus, amestecate, se călesc în puțin unt, într-o tigaie antiaderentă.

    curcan 4

    Apoi, cu acest amestec călit se umplu feliile de curcan macerate, care se pun în tigaia grill cu foarte puțin ulei, până se albește carnea. După care se pun într-o tavă cu ulei. Peste ulei se pune vinul alb și niște apă. Eu am pus și câteva fire de busuioc, dar asta e opțional

    curcan 5

    Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor, la foc mediu. La cuptorul meu, au stat cam o oră. Când erau aproape gata (le-am verificat și erau suficient de fragede) am scos folia de aluminiu și le-am mai lăsat vreo 10 minute, să se rumenească, după care le-am întors, să se rumenească și pe cealaltă parte. Când am terminat, arătau așa:

    dsc_0070

    Sosul

    Cât timp se face curcanul la cuptor, se pregătește sosul. Într-o oală punem la încins puțin unt, în ulei de măsline, la foc minim. După ce se topește untul, punem o lingură de făină și amestecăm în continuu, până se rumenește făina.

    curcan 7

    Apoi punem bulionul și dăm focul un pic mai tare, până la mediu. Amestecăm des. Când dă în clocot, adăugăm castravetele murat, tăiat cubulețe mici. După ce fierbe din nou, adăugăm celelalte 2 felii de șuncă, tăiate fâșii subțiri (ca niște bețe de chibrit). Eu am pus și un strop de vin alb în sos, dar asta e opțional.

    curcan 8

    Sosul se fierbe până capătă consistența unei smântâni groase. În ultimele 5 minute, punem crenguța de busuioc, pe care apoi o scoatem.

    curcan 9

    După ce luăm oala de pe foc, adăugăm mozarella, tăiată în cubulețe de mărimea unei boabe de porumb. La final, curcanul se pune în farfurie și peste ele se pun câteva linguri de sos. Arată cam așa:

    dsc_0077

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • manu

    facut azi, toata lumea a lins farfuriile. Reteta nu e complicata si nici greu de pus in practica si e o alternativa perfecta pentrru gatit curcanul. Am strecurat si cateva ciupercute in umplutura si a mers. merge la favorites! :)

    28.03.2009
Autor: Andrei Crivăț