Pizza Jamie Oliver

25.10.2017 4 comentarii

I-am spus "pizza Jamie Oliver" pentru că atât aluatul cât și sosul de roșii sunt făcute în litera și spiritul rețetelor lui Jamie Oliver. Doar cu toppingurile m-am jucat un pic - aparent, eu și Jamie nu prea avem gusturi comune în materie de toppinguri, că eu, de exemplu, n-aș pune pe pizza carne de porc, tot așa cum n-aș pune struguri. Deh, fiecare cu gusturile lui, ca să zic așa

  1. Am făcut 2 pizza mari, din care am mâncat pe săturate 4 oameni.

    Ingrediente pentru aluat

    • 400 g făină
    • 100 g griș
    • 1 plic de drojdie uscată (7 grame)
    • 1 linguriță de zahăr
    • 325 ml apă călduță
    • 1 linguriță de sare

    Ingrediente pentru sosul de roșu

    • 1 cățel de usturoi
    • 1 lingură de ulei extravirgin de măsline
    • 1 lingură de busuioc uscat și tocat (dacă aveți busuioc verde, e și mai bine)
    • 1 conservă de roșii întregi
    • sare, piper

    Ingrediente pentru toppinguri (pentru 2 pizza)

    • 200 g brânză de oaie
    • 200 g mozzarella (din cea uscată, nu din cea de bivoliță)
    • 1 ou
    • 150 g bacon
    • 150 g salam uscat, picant
    • 150 g prosciutto crud
    • 1 lingură de oregano uscat, tocat
    • 1 lingură boia iute
    • 2 linguri de roșii uscate la soare

    Rețetă

    Mai întâi am făcut sosul. Am tăiat usturoiul felii subțiri și le-am pus la călit în uleiul de măsline.

     Pizza Jamie Oliver - usturoiul se caleste in ulei de masline

    După vreun minut, am pus roșiile din conservă, cu tot cu sosul în care stăteau.

    Pizza Jamie Oliver - se adauga rosiile din conserva

    Tot atunci am pus și busuiocul, am pus și puțină sare și piper. Am amestecat bine, am lăsat pe foc 20 de minute. Apoi am pasat totul cu blenderul, după care am lăsat sosul să se răcească.

     Pizza Jamie Oliver - se adauga busuioc apoi se paseaza cu blenderul

    Apoi m-am apucat de aluat. Într-o oală mică am pus apa călduță, drojdia și zahărul. Le-am amestecat bine și le-am lăsat câteva minute.

    Pizza Jamie Oliver - drojdia se dizolva in apa cu zahar

    Într-un vas pentru frământat, am pus făina, grișul și sarea.

     Pizza Jamie Oliver - faina se amesteca cu gris si sare

    Le-am amestecat bine, am făcut o gaură în mijloc și am turnat acolo drojdia dizolvată cu zahăr.

    Pizza Jamie Oliver - drojdia dizolvata se adauga peste faina

    Am frământat 10 minute, până am obținut un aluat moale și neted. Apoi l-am învelit în folie de plastic și l-am lăsat deoparte pentru 20 de minute (nu în frigider, ci pe masă în bucătărie)

    Pizza Jamie Oliver - aluatul se inveleste in folie de plastic

    Între timp m-am apucat de cele două toppinguri. Pentru una dintre pizza, am ras mozzarella pe răzătoarea mare, am tăiat salamul în felii subțiri, am rupt prosciutto în bucățele mici. Pentru cealaltă, am ras brânza de oaie, peste ea am pus bacon tăiat cubulețe, oregano și boia. Și-un ou crud.

    Pizza Jamie Oliver - telemeaua se amesteca cu ou, bacon, oregano, boia

    Le-am amestecat bine, până am obținut o pastă.

     Pizza Jamie Oliver - branza de oaie se amesteca cu bacon, ou, boia, oregano

    Am întins aluatul, l-am uns cu sosul de roșii (care se răcise între timp). Peste sosul de roșii am pus pastă de brânză cu bacon, iar peste ea, din loc în loc, felii de roșii uscate.

     Pizza Jamie Oliver - rosiile uscate se pun peste pasta de branza cu bacon

    Am dat-o la cuptorul bine încins dinainte (la 250 de grade) 8 minute, timp în care am pregătit cealaltă pizza. La fel, am întins aluatul și l-am uns cu sos de roșii. După care am pus mozzarella rasă.

     Pizza Jamie Oliver - mozzarella se presara peste sosul de rosii

    Apoi am pus felii de salam uscat și picant, din loc în loc.

     Pizza Jamie Oliver - peste mozzarella se pun feliile de salam uscat

    Printre ele am presărat bucățele de prosciutto. Doar așa, ca fiță, am presărat și niște parmezan ras peste.

     Pizza Jamie Oliver - se presara bucatile de prosciutto

    Din nou, la cuptorul încins, 8 minute.

     Pizza Jamie Oliver - pizza se coace 8 minute la cuptorul incins

    Aluatul a fost subțire și crocant, sosul de roșii e delicios.

     Pizza Jamie Oliver cu aluat subtire si crocant

    Cum spuneam, am hrănit 4 oameni flămânzi cu aceste două pizza. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Ovidiu Lazar

    Arata fenomenal . Me wants some !!!

    22.03.2011
  • Marty Restaurants

    Arata bine pizza, pun pariu ca e si foarte gustoasa, poate facem un experiment odata impreuna, iar in cuptor de pizza pe vatra cu foc de lemne ar iesi delicioasa :)

    23.03.2011
  • Paul @ Culinare.tv

    Nici eu nu as pune struguri pe pizza, dar un pic de kaizer am mai testat si mi-a placut. Anyway, pizza ta arata bestiala - se cunoaste ca te pricepi si la fotografie, nu doar la mancare :)

    08.04.2011
  • Nio

    Foarte interesanta reteta ta. As vrea sa o fac si eu, insa nu cumva se pune si ulei de masline in aluat?

    11.12.2012
Autor: Andrei Crivăț