Pizza Jamie Oliver

I-am spus "pizza Jamie Oliver" pentru că atât aluatul cât și sosul de roșii sunt făcute în litera și spiritul rețetelor lui Jamie Oliver. Doar cu toppingurile m-am jucat un pic - aparent, eu și Jamie nu prea avem gusturi comune în materie de toppinguri, că eu, de exemplu, n-aș pune pe pizza carne de porc, tot așa cum n-aș pune struguri. Deh, fiecare cu gusturile lui, ca să zic așa
-
Am făcut 2 pizza mari, din care am mâncat pe săturate 4 oameni.
Ingrediente pentru aluat
- 400 g făină
- 100 g griș
- 1 plic de drojdie uscată (7 grame)
- 1 linguriță de zahăr
- 325 ml apă călduță
- 1 linguriță de sare
Ingrediente pentru sosul de roșu
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură de ulei extravirgin de măsline
- 1 lingură de busuioc uscat și tocat (dacă aveți busuioc verde, e și mai bine)
- 1 conservă de roșii întregi
- sare, piper
Ingrediente pentru toppinguri (pentru 2 pizza)
- 200 g brânză de oaie
- 200 g mozzarella (din cea uscată, nu din cea de bivoliță)
- 1 ou
- 150 g bacon
- 150 g salam uscat, picant
- 150 g prosciutto crud
- 1 lingură de oregano uscat, tocat
- 1 lingură boia iute
- 2 linguri de roșii uscate la soare
Rețetă
Mai întâi am făcut sosul. Am tăiat usturoiul felii subțiri și le-am pus la călit în uleiul de măsline.
După vreun minut, am pus roșiile din conservă, cu tot cu sosul în care stăteau.
Tot atunci am pus și busuiocul, am pus și puțină sare și piper. Am amestecat bine, am lăsat pe foc 20 de minute. Apoi am pasat totul cu blenderul, după care am lăsat sosul să se răcească.
Apoi m-am apucat de aluat. Într-o oală mică am pus apa călduță, drojdia și zahărul. Le-am amestecat bine și le-am lăsat câteva minute.
Într-un vas pentru frământat, am pus făina, grișul și sarea.
Le-am amestecat bine, am făcut o gaură în mijloc și am turnat acolo drojdia dizolvată cu zahăr.
Am frământat 10 minute, până am obținut un aluat moale și neted. Apoi l-am învelit în folie de plastic și l-am lăsat deoparte pentru 20 de minute (nu în frigider, ci pe masă în bucătărie)
Între timp m-am apucat de cele două toppinguri. Pentru una dintre pizza, am ras mozzarella pe răzătoarea mare, am tăiat salamul în felii subțiri, am rupt prosciutto în bucățele mici. Pentru cealaltă, am ras brânza de oaie, peste ea am pus bacon tăiat cubulețe, oregano și boia. Și-un ou crud.
Le-am amestecat bine, până am obținut o pastă.
Am întins aluatul, l-am uns cu sosul de roșii (care se răcise între timp). Peste sosul de roșii am pus pastă de brânză cu bacon, iar peste ea, din loc în loc, felii de roșii uscate.
Am dat-o la cuptorul bine încins dinainte (la 250 de grade) 8 minute, timp în care am pregătit cealaltă pizza. La fel, am întins aluatul și l-am uns cu sos de roșii. După care am pus mozzarella rasă.
Apoi am pus felii de salam uscat și picant, din loc în loc.
Printre ele am presărat bucățele de prosciutto. Doar așa, ca fiță, am presărat și niște parmezan ras peste.
Din nou, la cuptorul încins, 8 minute.
Aluatul a fost subțire și crocant, sosul de roșii e delicios.
Cum spuneam, am hrănit 4 oameni flămânzi cu aceste două pizza. Poftă bună :)

Arata fenomenal . Me wants some !!!
Arata bine pizza, pun pariu ca e si foarte gustoasa, poate facem un experiment odata impreuna, iar in cuptor de pizza pe vatra cu foc de lemne ar iesi delicioasa :)
Nici eu nu as pune struguri pe pizza, dar un pic de kaizer am mai testat si mi-a placut. Anyway, pizza ta arata bestiala - se cunoaste ca te pricepi si la fotografie, nu doar la mancare :)
Foarte interesanta reteta ta. As vrea sa o fac si eu, insa nu cumva se pune si ulei de masline in aluat?