Plăcintă cu brânză ca la Colești
-
Ingrediente
- 800 gr făină (aproximativ)
- 500 gr telemea (de preferat de oaie, nu prea sărată)
- 2 ouă
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 lingură de untură
- 1 lingură de ulei
- 1 pachețel de drojdie (25 grame)
- 2 linguri de verdețuri uscate (noi am folosit mărar, cimbru și ceapă verde - uscate)
Rețetă
Într-un vas am pus drojdia în apă (cam o cană de apă). Am pus o lingură de oțet și am amestecat până s-a dizolvat drojdia
Apoi am pus făină și am început să frământ. Am mai adăugat făină, în timp ce frământam, până am obținut un aluat elastic, dar care nu se mai lipea de mâini.
Într-un castron, am amestecat untura cu 1 lingură de făină.
Am întins un pic aluatul (nu prea tare) cu sucitorul, cam la dimensiunea unei coli A4. Peste el am pus untura amestecată cu făină, am întins-o peste aluat cu o lingură și am lăsat aluatul să se odihnească 15-20 de minute.
Ăstimp, într-un castron am ras brânza, am adăugat cele 2 ouă și verdețurile. Am amestecat bine.
Apoi urmează partea cea mai grea. Cu mâinile unse cu ulei, am întins foaia de aluat cât s-a putut de tare, băgând mâinile sub aluat si trăgând de el în toate direcțiile, până am acoperit toată masa. Am tras încet, cu grijă, pentru că tinde să se rupă. Dar l-am întins până a rămas subțire ca o coală de hârtie (și i-am rupt marginile mai groase). Apoi l-am rulat, punând în 3-4 locuri brânză mixată cu ouă și verdețuri.
După ce l-am rulat, am făcut un fel de spirală din sulul obținut. Am pus-o într-o tavă unsă cu ulei și am uns și aluatul cu un pic de ulei.
Am dat-o la cuptor, la foc moderat, pentru vreo 30 de minute (verificați să nu se ardă, că timpul diferă de la cuptor la cuptor) și când s-a rumenit am scos-o.
Când am scos-o, am acoperit-o cu un ștergar curat, udat și stors și am lăsat plăcinta să se răcească. Pasul ăsta cu ștergarul e importantă, dacă nu-l puneți se întărește. Ne-am foit pe lângă ea ce ne-am foit, până s-a răcit. Apoi am tăiat bucăți din ea.
E senzațională, ca orice plăcintă a bunicii. Poftă bună :)
Sfat - e esențial ca, atunci când întindeți aluatul, să-l faceți FOARTE subțire. Altfel o să obțineți o pâine cu brânză. Gustoasă, de altfel, dar nu e același lucru cu plăcinta :)
Arata bine placinta, dar branza se pune peste tot aluatul iar drojdie se pune 1/2 pachetel mic.Ca sa nu creasca.Iar inainte de a pune branza se stropeste aluatul putin cu ulei.Atunci sa vedeti ce foetaj superb iese. Felicitari sunteti cei mai buni.
@Eliza - ne straduim data viitoare, asta a fost doar prima incercare :) Multumim de sfaturi
Foarte apetisanta, insa placinta asta merge si cu branza dulce, nu?
In loc de untura merge unt?
Arata bine;;)...felicitari voua, numai retete bune care ne fac pofta faceti:P.Avand in vedere ca branza e aliment de baza(cel putin ptr mine), cu placinta asta chear i-ati facut cinste;;). Placinta bunici nu da niciodata gres:P.
merita incercata va zic io ii cea mai gustoasa placinta,si mai ales daca ii facuta de nanasa mea adica buni lui dia;) incercati-o merita!
intrebare: dupa ce ai pus untura pe a aluat nu impaturi aluatul? Il intinzi cu untura deasupra?
MIhaela - nu, nu impaturesti aluatul. Il intinzi asa, cu untura deasupra - dar il intinzi cu mainile, pe dedesupt, nu cu sucitorul.
faina,la noi in Tulcea o facem asemanator ,numai ca pe deasupra se pune smantana cu ou...... salutari si numai bine.
esti sigur ca la susti nu se face la fel de buna eu sunt din cugir dar cunosc zona foarte bine mama mea este din sustiu
In viata mea,nu am crezut ca eu voi putea face asa niste foi subtiri cat masa!!! Iti multumesc, din suflet, ca ai ales sa impartasesti cu noi aceasta reteta :) Placinta e in cuptor acum si sunt sigura ca o sa iasa grozav! Inca o data iti multumesc! In minte imi imaginez deja diverse umpluturi dulci si sarate pentru aceste minunate foi :)