Plăcintă cu brânză ca la Colești

20.03.2015 11 comentarii
  1. Ingrediente

    • 800 gr făină (aproximativ)
    • 500 gr telemea (de preferat de oaie, nu prea sărată)
    • 2 ouă
    • 1 lingură de oțet de mere
    • 1 lingură de untură
    • 1 lingură de ulei
    • 1 pachețel de drojdie (25 grame)
    • 2 linguri de verdețuri uscate (noi am folosit mărar, cimbru și ceapă verde - uscate)

    Rețetă

    Într-un vas am pus drojdia în apă (cam o cană de apă). Am pus o lingură de oțet și am amestecat până s-a dizolvat drojdia

    Placinta cu branza ca la Colesti - drojdia se dizolva in apa cu otet

    Apoi am pus făină și am început să frământ. Am mai adăugat făină, în timp ce frământam, până am obținut un aluat elastic, dar care nu se mai lipea de mâini.

    Placinta cu branza ca la Colesti - se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat elastic

    Într-un castron, am amestecat untura cu 1 lingură de făină.

    Placinta cu branza ca la Colesti - untura se amesteca cu faina

    Am întins un pic aluatul (nu prea tare) cu sucitorul, cam la dimensiunea unei coli A4. Peste el am pus untura amestecată cu făină, am întins-o peste aluat cu o lingură și am lăsat aluatul să se odihnească 15-20 de minute.

    Placinta cu branza ca la Colesti - untura se unge pe aluatul intins

    Ăstimp, într-un castron am ras brânza, am adăugat cele 2 ouă și verdețurile. Am amestecat bine.

    Placinta cu branza ca la Colesti - branza se amesteca cu oua si verdeturi

    Apoi urmează partea cea mai grea. Cu mâinile unse cu ulei, am întins foaia de aluat cât s-a putut de tare, băgând mâinile sub aluat si trăgând de el în toate direcțiile, până am acoperit toată masa. Am tras încet, cu grijă, pentru că tinde să se rupă. Dar l-am întins până a rămas subțire ca o coală de hârtie (și i-am rupt marginile mai groase). Apoi l-am rulat, punând în 3-4 locuri brânză mixată cu ouă și verdețuri.

    Placinta cu branza ca la Colesti - aluatul se intinde foarte subtire apoi se ruleaza si se umple cu branza

    După ce l-am rulat, am făcut un fel de spirală din sulul obținut. Am pus-o într-o tavă unsă cu ulei și am uns și aluatul cu un pic de ulei.

    Placinta cu branza ca la Colesti - aluatul rulat se indoaie intr-o spirala

    Am dat-o la cuptor, la foc moderat, pentru vreo 30 de minute (verificați să nu se ardă, că timpul diferă de la cuptor la cuptor) și când s-a rumenit am scos-o.

    Placinta cu branza ca la Colesti - se da la cuptor pana se rumeneste„

    Când am scos-o, am acoperit-o cu un ștergar curat, udat și stors și am lăsat plăcinta să se răcească. Pasul ăsta cu ștergarul e importantă, dacă nu-l puneți se întărește. Ne-am foit pe lângă ea ce ne-am foit, până s-a răcit. Apoi am tăiat bucăți din ea.

    Placinta cu branza ca la Colesti - se acopera cu un stergar ud pana se raceste

    E senzațională, ca orice plăcintă a bunicii. Poftă bună :)

    Placinta cu branza ca la Colesti - se taie felii si se serveste ca aperitiv

    Sfat - e esențial ca, atunci când întindeți aluatul, să-l faceți FOARTE subțire. Altfel o să obțineți o pâine cu brânză. Gustoasă, de altfel, dar nu e același lucru cu plăcinta :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Eliza

    Arata bine placinta, dar branza se pune peste tot aluatul iar drojdie se pune 1/2 pachetel mic.Ca sa nu creasca.Iar inainte de a pune branza se stropeste aluatul putin cu ulei.Atunci sa vedeti ce foetaj superb iese. Felicitari sunteti cei mai buni.

    14.09.2010
  • andrei crivat

    @Eliza - ne straduim data viitoare, asta a fost doar prima incercare :) Multumim de sfaturi

    14.09.2010
  • magda

    Foarte apetisanta, insa placinta asta merge si cu branza dulce, nu?

    14.09.2010
  • Rox

    In loc de untura merge unt?

    14.09.2010
  • MDiana

    Arata bine;;)...felicitari voua, numai retete bune care ne fac pofta faceti:P.Avand in vedere ca branza e aliment de baza(cel putin ptr mine), cu placinta asta chear i-ati facut cinste;;). Placinta bunici nu da niciodata gres:P.

    14.09.2010
  • roxi

    merita incercata va zic io ii cea mai gustoasa placinta,si mai ales daca ii facuta de nanasa mea adica buni lui dia;) incercati-o merita!

    15.09.2010
  • MIHAELA

    intrebare: dupa ce ai pus untura pe a aluat nu impaturi aluatul? Il intinzi cu untura deasupra?

    17.09.2010
  • andrei crivat

    MIhaela - nu, nu impaturesti aluatul. Il intinzi asa, cu untura deasupra - dar il intinzi cu mainile, pe dedesupt, nu cu sucitorul.

    18.09.2010
  • georgeta

    faina,la noi in Tulcea o facem asemanator ,numai ca pe deasupra se pune smantana cu ou...... salutari si numai bine.

    21.10.2010
  • anonim

    esti sigur ca la susti nu se face la fel de buna eu sunt din cugir dar cunosc zona foarte bine mama mea este din sustiu

    27.03.2011
  • Corina

    In viata mea,nu am crezut ca eu voi putea face asa niste foi subtiri cat masa!!! Iti multumesc, din suflet, ca ai ales sa impartasesti cu noi aceasta reteta :) Placinta e in cuptor acum si sunt sigura ca o sa iasa grozav! Inca o data iti multumesc! In minte imi imaginez deja diverse umpluturi dulci si sarate pentru aceste minunate foi :)

    11.03.2013
Autor: Andrei Crivăț