Plăcintă cu brânză şi stafide
Brânză dulce, brânză sărată, stafide, blat savuros şi crocant, dar mai bine vezi aici reţeta! Trebuie să încerci şi tu această plăcintă cu brânză şi stafide!
-
Ingrediente
Pentru aluat:
1 pachet de unt fără sare
9 linguri de apă minerală sau borş
300 g făină (sau cât cuprinde)
1 pliculeţ amoniu pentru prăjituri
1 lingură zeamă de lămâie sau 1 lingură de oţet
1 pliculeţ praf de copt
Pentru umplutură:
3 ouă
100-150 g stafide
50 g zahăr
500 g brânză (doar brânză dulce sau 300 g brânză dulce şi 200 g brânză sărată)
125 g iaurt
puţin zahăr tos
Mod de preparare
Pune într-un castron un pachet de unt, fără sare şi porţionează-l cu furculiţa în bucăţi mai mici.
Fierbe 9 linguri de apă minerală sau borş (de preferat borş pentru că acesta fragezeşte mai bine). Când dă în clocot, ia de pe foc şi toarnă-l imediat peste unt, dar treptat, lingură cu lingură.
Amestecă bine cu furculiţa până când untul este topit. După aceea, începe să pui câte o lingură de făină, până aluatul se va lua de pe degete. Odată cu făina pune aici şi pliculeţul de praf de copt.Vei avea nevoie de aproximativ 300g de făină.
Stinge pliculeţul de amoniu într-o lingură de zeamă de lămâie sau 1 lingură de oţet. Dizolvă bine, după care toarnă peste compoziţia de mai sus.
Amestecă bine încă 5 minute şi dă deoparte 10 minute.
Între timp, pregăteşte umplutura de brânză. Ia 3 ouă şi separă albuşurile de gălbenuşuri.
Bate albuşurile spumă şi apoi începe să torni peste 50 ml de zahăr. Mixează până când totul devine o bezea mai tare.
Separat, amestecă brânza cu gălbenuşurile şi stafidele înmuiate în prealabil şi scurse bine. Tot aici, adaugă şi o cutie de iaurt, de aproximativ 125 g.
Când s-a omogenizat totul, se încorporează aici, uşor şi bezeaua de mai sus.
În acest moment, avem gata atât aluatul, cât şi umplutura.
Luăm aluatul şi îl porţionăm în două.
Întinde prima bucată de coca pe o masă pe care am presărat un pic de făină.
Tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă şi adaugă prima foaie de aluat.
După aceea, pune compoziţia de brânză şi apoi întinde şi cealaltă foaie de aluat, acoperind totul.
Pentru a ţine umplutura de brânză, apasă un pic marginile aluatului.
Dă la cuptor maximum 25 de minute sau până când plăcinta e arămie.
Scoate şi presară zahăr tos sau zahăr farin.