Plăcintă cu urdă, scorțișoară și stafide
-
Rețeta asta nu arată așa cum speram eu să arate. Dar a ieșit atât de bună și de gustoasă, că m-am gândit că-i păcat să nu v-o arăt. În plus, are o poveste ușor amuzantă.
O prietenă care mi-e mai dragă decât poate ea duce m-a rugat într-o zi să-i fac plăcintă cu urdă "din aia, cu scorțișoară". Și am zis că-i fac. Am tot căutat o rețetă pe net - n-am găsit. Am sunat amici pasionați de gătit - nu știau de așa plăcintă. L-am sunat chiar și pe Mircea Groza, mentorul meu in materie de gătit - nici domnia sa n-auzise. Ieri eram în piață și cumpăram - ați ghicit ? - cireșe. Și nu știu cum îmi vine s-o întreb pe bătrânica ce le vindea: "Doamnă dragă, n-aveți idee cum se face plăcinta cu urdă și scorțișoară ?". Adevăr vă zic, nu mică mi-a fost mirarea când o aud: "vai, da' cum nu, domnu' dragă". Și iată ce mi-a zis bătrânica:
Ingrediente pentru aluat
- 400 gr. făină
- 2 linguri de smântână
- 2 gălbenușuri
- 100 gr. zahăr pudră
- 150 gr. unt moale (eu l-am topit)
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru umplutură
- 500 gr. urdă
- 2 gălbenușuri
- 2 lingurițe (cu vârf) de scorțișoară măcinată
- 100 gr strafide
- 6 linguri zahăr (eu am pus tot pudră)
Mai întâi, într-un castron am pus făina, praful de copt, smântâna, zahărul pudră și untul topit.
Le-am amestecat pe toate bine, cu o lingură de lemn, apoi am frământat cu mâna, până am obținut un aluat.
L-am pus deoparte și în alt castron am sfărâmat urda cu o furculiță (se sfărâmă destul de ușor). Apoi am amestecat-o până s-a omogenizat cu scorțișoara, stafidele, cele 2 gălbenușuri și cele 6 linguri de zahăr.
Am rupt aluatul în două bucăți egale. Pe o bucată de hârtie de copt de mărimea tăvii, am întins prima jumătate din aluat într-o foaie. Ca să nu se rupă, am presărat sucitorul și aluatul cu puțină făină.
Apoi am luat foaia cu tot cu hârtia de copt și le-am pus într-o tavă mai înaltă, ai cărei pereți i-am uns cu unt și apoi i-am tapetat cu făină (doar pereții). Peste această foaie am turnat umplutura.
Am uniformizat-o și peste ea am pus cealaltă bucată de aluat, tot întinsă ca o foaie (am întins-o tot pe o hârtie de copt, apoi am răsturnat-o în tavă, fără hârtie, evident). Am băgat tava în cuptorul încins bine, la foc mediu spre mic, pentru vreo 20 de minute, până s-a copt aluatul (sigur, depinde cât de repede coace cuptorul).
La final, am ornat plăcinta cu zahăr pudră
Ce-am greșit ?
Am folosit aproximativ cantitățile pe care mi le-a spus doamna din piață. Când întindeam foile, mi-am dat seama că probabil femeia are o tavă ceva mai mică. Așadar, plăcinta mea n-a ieșit atât de înaltă pe cât speram eu. Dar e foarte gustoasă. Și dacă țineți cont de mărimea tăvii în care o faceți, iese și foarte aspectuoasă.
Poftă bună :)
apetisant
s-ar putea sa fie vorba de honclish (nu stiu cum se scrie) reteta de prajitura cu urda de origine saseasca care se face in special de Pasti. Eu stiu ca scortisoare se pune pe deasupra si la mine in familie nu se pun stafide, iar aluatul din care se face e ca si aluatul de cozonac, si intradevar trebuie sa iasa mai gros..
Asteptam demult o reteta de genul acesta. :)Multumesc. Pup, domnu'!:)
Cred ca e tare gustoas?. Abia a?tept s? o