Pljeskavica sârbească

31.05.2015 8 comentarii

Aseară am petrecut cu dragul nostru de Mile. N-am fost mulți, doar Groparu, Crivăț, eu, Raluca mea și Sârbul. Am avut loza și bere. Și pljeskavica, pe care am făcut-o după rețeta pe care ne-a dat-o el cu fix un an înainte să plece...să plece. Nouă ne e dor de el și ne-o fi multă vreme de aici înainte. Ne potolim cum putem, cu câte o seară de felul ăsta. Hai să vă dau rețeta.

  1. Aseară am petrecut cu dragul nostru de Mile. N-am fost mulți, doar Groparu, Crivăț, eu, Raluca mea și Sârbul. Am avut loza și bere. Și pljeskavica, pe care am făcut-o după rețeta pe care ne-a dat-o el cu fix un an înainte să plece...să plece. Nouă ne e dor de el și  ne-o fi multă vreme de aici înainte. Ne potolim cum putem, cu câte o seară de felul ăsta. Hai să vă dau rețeta.

    Pentru o pljeskavica omenească îmi trebuie un kil de carne, și de vită, și de porc, măcinată fin.

    Pljeskavica sarbeasca - carnea tocata

    Mai am nevoie de ceapă, pe care o toc mărunt.

    Pljeskavica sarbeasca - ceapa maruntita

    Mărunt toc și niște slană afumată.

    Pljeskavica sarbeasca - slanina maruntita

    Înainte de orice, frământ bine carnea cu sare și piper, să obțin o pastă. Las pasta la rece jumătate de ceas (poate sta și două ore), să lucreze cu sarea și piperul.  Apoi o scot și frământ iar, o dau la rece din nou pentru jumate de ceas, o scot din nou, adaug ceapa, slana și două mâini de cașcaval dat prin răzătoarea mare.

    Pljeskavica sarbeasca - cascaval ras

    Bașca puțin cimbru, și, dacă vreau, puțină boia iute

    Pljeskavica sarbeasca - condimente

    Fac. un sos din iaurt amestecat cu ulei de măsline, usturoi zdrobit, pătrunjel uscat.

    Pljeskavica sarbeasca - sos de iaurt

    Formez chiftelele, mari cât palma.

    Pljeskavica sarbeasca - formarea chiftelei

    Le pun în tigaia grill ori pe o plită încinsă și când s-au colorat până la jumătatea grosimii, le întorc pe partea cealaltă.

    Pljeskavica sarbeasca - prajirea chiftelei pe grill

    Strecor chifteaua în mijlocul unei chifle, împreună cu o lingură de ceapă frecată cu sare și cu o lingură de sos.

    Pljeskavica sarbeasca - forma finala

    Cred că de dragul nostru, Mile a făcut sarea mai sărată, pljeskavica mea, deși foarte bună, a ieșit un pic sărată, să meargă berea mai bine.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dani

    imi place ca nu le-ai facut in ulei.. mi-ai facut pofta :))

    12.04.2010
  • igor_the_great

    de unde ati cumparat chiflele???

    12.04.2010
  • eBucataria

    Igor - de la Auchan. Dani - sunt foarte bune :)

    12.04.2010
  • truedelights

    Ceva sanatos facut in casa.Sa stam departe de fast food! Interesant!

    13.04.2010
  • ovi sirb

    Am f?cut din asta joia trecut?, a fost absolut delicioas?. Mul?am tare

    26.04.2010
  • Ana

    Daca spun ca au fost delicioase e putin .... pur si simplu se topesc in gura...o combinatie geniala. Eu nu am pus ceapa decat direct in carne dupa ce am calit-o putin (deoarece nu sunt un mare fan) si in plus in chifla am mai pus si rosie + salata. Multumesc mult pentru reteta - cu siguranta a intrat in topul retetelor mele preferate (chiar daca in general eu nu sunt un fan al chiftelelor de nici o forma).

    27.04.2010
  • eBucataria

    Ne bucuram tare ca ati facut si v-a iesit bine, tuturor. Ne unge pe suflet cand se intampla asa :)

    27.04.2010
  • tiberiu

    salut,super tare reteta,cam cate ies dintr-un kil de carne...???

    05.11.2010
Autor: ebucataria.ro