Pollo Frito Puertorriqueno

Asta este o mâncare pe care, probabil, o s-o pot face foarte rar, în ciuda faptului că e uimitor de simplă. Dar se bazează pe un condiment pe care eu, unul, nu l-am găsit în România niciodată - Asuete. Pe care Cosmin mi l-a adus din Filipine. Aduce vag cu nucșoara, dar e diferit mult.
-
Asuete este varianta filipineză a unui condiment caraibian - Annatto. Mai multe despre Annatto (Asuete se numește în Filipine, unde a fost naturalizat de colonizatorii spanioli) puteți afla de aici.
Asuete (Annatto) e ingredientul principal pentru una dintre mâncărurile clasice din Puerto Rico - Pollo Frito. Cum spuneam, o rețetă uimitor de simplă, dar care combină gusturile într-un mod senzațional de armonios
Ingrediente
- 300 gr piept de pui dezosat, fără piele
- 1 lingură Asuete
- 100 gr zeamă de lămâie
- 100 gr sos de soia
- 100 gr ulei extravirgin de măsline
- 4 căței de usturoi
- 1 lingură de oregano
- 200 ml vin alb demisec
- 1 mango
Faceți cunoștință cu Asuete. Nu știu de unde să-l luați, dar e tare aromat, cu un gust dulce-picat. Aduce vag cu nucșoara.
Am făcut o marinadă simplă: am măcinat asuete (într-o piuă), l-am amestecat cu uleiul, soia și zeama de la lămâi și cu usturoiul zdrobit. În ea am scufundat pieptul de pui, curățat și tăiat felii.
L-am dat la frigider, acoperit cu o folie de plastic. Pentru vreo 4 ore. Înainte să-l scot, am tăiat mango cubulețe.
Am scos puiul din marinadă și l-am pus pe tigaia grill, la foc mediu.
Când s-a rumenit, l-am întors. Deși pare negru, nu e ars - are o culoare închisă dată de Asuete.
Între timp, am călit bucățile de mango într-o linguriță de ulei de măsline și cam 200 ml vin alb demisec. Le-am ținut la foc mediu cam 8-10 minute, într-o tigaie antiaderentă.
Cam așa arăta la final
Poftă bună :)

Ma omori....
fain amestec de gusturi...
Valeu... ce apetisant pare.. nu vreau sa stiu cum e in realitate.. :D
Off-topic: ...si cand ma gandesc cum spuneau "gurile rele" ca urmeaza ca voi sa oferiti IN CURAND si abonare prin mail la acest blog... (A trecut de atunci o bucata de vreme, NU-U?( (E blogul vostru, asa ca aveti tot dreptul sa faceti (sau sa NU faceti) orice vreti pe el, dar frumos cred eu ca ar fi sa nu va amagiti - si dezamagiti - admiratorii.)
@VictorCh - e pe lista de "imbunatatiri" si se va face. Dar e o lista lunga :)