Porc în vin și cartofi cu lămâie

16.10.2008 3 comentarii
  1.  Dintotdeauna am fost un mare fan al bucătăriei mediteraneene. Aș putea să mă înfrupt zilnic din meniuri spaniole, italiene sau grecești, fără să mă plictisesc, pentru că toate cele 3 bucătării sunt foarte vaste și foarte interesante. Ăsta este și motivul pentru care, de câte ori am trecut prin vreuna din aceste țări, am încercat să fur cât mai multe rețete și secrete. Rețetele de mai jos mi-au fost povestite de Vasilis, un ospătar între două vârste de pe plaja din Glyfada, Corfu, pe care nu-l mai puteai opri dacă începea să vorbească de mâncăruri - era peste măsură de comunicativ. Porc în vin (khirino krasato) și  cartofii cu lămâie (patates lemonates) sunt două rețete simple, originare din Pelopones.

    Ingrediente pentru porc în vin

    • 1 kg de cotlet de porc dezosat
    • 500 ml de vin alb sec
    • 250 ml ulei extravirgin de măsline
    • 1 frunză de dafin
    • 1 lămâie
    • oregano
    • sare
    • piper

    Ingredientele pentru cartofi cu lămâie

    • 1 kg de cartofi, curătați și tăiați în bucăți mai mari
    • 1 lingură de oregano
    • ulei extravirgin de măsline
    • 2 lămâi

    Porc în vin Cotletul dezosat se taie în cubulețe și apoi se pune la marinat pentru 20 de minute, cu 50 ml de ulei de măsline, zeama de la o lămâie și o mână bună de oregano.

    Apoi, într-o oală teflonată se pune la încălzit restul de ulei de măsline, la foc mediu. Când se încinge, se pune carnea și se lasă până se rumenește (se mai și amestecă ușor, între timp). După care se adaugă vinul, foaia de dafin, sare și piper, apoi se toarnă apă până se acoperă carnea și se lasă la foc moderat până carnea devine moale. După care se pune, cu tot cu zeamă, într-un bol sau într-o farfurie.

    Cartofii cu lămâie Cartofii, tăiați și curățați, se așează cât mai plat într-o tavă adâncă. Peste ei se toarnă ulei de măsline, care îi coace mai bine, apoi zeama celor două lămâi, care are darul de a-i face "crispy". După care se presară cu oregano și se toarnă apă exact cât să-i acopere.

    Se bagă la cuptorul încins anterior și se lasă până se evaporă apa. După care, ca să iasă mai rumeni, eventual se mai pot turna câțiva stropi de ulei de măsline. După ce s-au rumenit, se oprește focul și se mai lasă câteva minute la cuptor.

    La final, cele două mâncăruri, combinate, arată așa:

    Poftă bună!

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • schumitza

    crivate, te urasc, ca ajung sa citesc retetele astea cand sunt in pauza de pranz la birou. si mi-e foame si pofta si nu stiu cand o sa am timp sa mai cuptoresc cum imi place mie. nu vrei sa dai de mancare unui suflet oblojit care in schimb te baga (da sa nu mai auda nimeni ;;)) la concertele de la fest de jazz?

    16.10.2008
  • ebucataria.ro

    negociem, vedem, discutam... :)

    16.10.2008
  • Mihaela

    off topic O reteta pentru ficat de gisca nu posteaza nimeni?!?!?!? Please...

    25.10.2008
Autor: Andrei Crivăț