Pudra de carob vs. pudra de cacao – 5 motive pentru care să o alegi pe prima

01.06.2020 0 comentarii

Auzim deseori că pudra de cacao nu este atât de sănătoasă pe cât am crede. Durerile de cap, nervozitatea, insomnia – sunt doar câteva dintre motivele invocate cel mai des. Crezi sau nu asta, un lucru e sigur: greu renunţăm la ciocolată! Da, dar dacă ţi-am spune că există o alternativă la fel de gustoasă, dar mult mai sănătoasă?

  1. Pudra de carob (roşcove) se obţine din prelucrarea păstăilor de carob, provenite din arbustul cu acelaşi nume, originar din zona mediteraneană. Acestuia i se mai spune şi “pâinea Sfântului Ioan Botezătorul” întrucât se credea că Sfântul se hrănea cu păstăi de roşcove.

    Astăzi, pudra de carob este folosită ca atare, pentru a înlocui cacaua în diverse preparate, fiind considerată alternativa ei mai sănătoasă.

    Aşadar, dacă te gândeşti şi tu să faci o schimbare sau pur şi simplu vrei să încerci pudra de carob, iată mai jos câteva informaţii despre aceasta:


    1).  Pudra de carob este mult mai bogată în substanţe nutritive decât cacaua

    Ştiai că pudra de roşcove conţine 80% proteine, fibre, polifenoli, vitaminele A, B, B2, B3 şi D şi minerale precum magneziu, calciu (de două ori mai mult decât cacaua), fier, fosfor, potasiu şi mangan?

    Ei bine, prin toate aceste componente, pudra de carob acţionează ca un antioxidant, fiind benefică sănătăţii noastre.

    2). Înlocuieşte cu succes îndulcitorii sintetici


    Carobul este mult mai dulce decât cacaua, aşa că, deseori, nu vom mai avea nevoie de îndulcitori sintetici sau naturali, precum mierea, atunci când preparăm o ciocolată vegană, de pildă.

    3). Nu creşte riscul de migrene, aşa cum se întâmplă, uneori, cu pudra de cacao

    Se pare că o substanţă din cacao declanşează la unele persoane dureri de cap. Această substanţă nu se regăseşte în componenţa carobului, ceea ce înseamnă că el este sigur şi pentru cei predispuşi la migrene.

    4). Nu conţine grăsimi sau cafeină, aşa cum se întâmplă în cazul pudrei de cacao

    Grăsimile şi cafeina sunt printre motivele pentru care pudra de cacao este evitată. Ei bine, nu va mai trebui să îţi faci griji în această privinţă dacă alegi carobul.

    5). Ameliorează sau previne unele afecţiuni


    Pe lângă faptul că pudra de carob este mai bogată în calciu, cacaua conţine şi acid oxalic, ceea ce interferează cu absorbţia calciului.
    În plus, potrivit studiilor, carobul acţionează ca un antioxidant, prevenind bolile cardiace şi scăzând totodată colesterolul rău.
    Taninii din el ajută digestia, previn menţinerea bacteriilor rele în intestine şi ameliorează tulburările digestive.

    Precauţii

    În cantităţi moderate, pudra de carob nu dă reacţii adverse. În unele situaţii rare, ea ar putea duce la manifestări alergice, în special la persoanele cu alergii majore la nuci şi legume. De asemenea, se recomandă să nu consumăm pudră de carob în cantităţi mari, iar femeile însărcinate ar fi bine să o evite pentru că nu există informaţii concludente şi suficiente în acest context.

    Ciocolată de casă, cu pudră de carob, gălbenuş de ou şi fistic

    Dacă ai poftă de o ciocolată de casă, delicioasă şi sănătoasă, iată aici reţeta potrivită:

    Amestecă într-o cană mai mare 2-3 linguriţe de pudră de roşcove, 1 linguriţă miere, 1-2 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă (sau ouă de găină, dar din sursă sigură). Când totul s-a omogenizat, încorporează şi fistic mărunţit sau nuci româneşti, puţin prăjite înainte şi tocate mărunt.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro