Pui cerchez - eBUCATARIA

Pui cerchez

12.08.2018 0 comentarii

Denumirea vine de la poporul cerchez. Republica Karaciai-Cerchezia e parte din Federația Rusă, dar cei mai mulți cerchezi trăiesc în Turcia, de unde provine și rețeta asta. Pe care însă n-am respectat-o întocmai, pentru că nu-mi suna foarte bine în varianta originală :)

  1.  

    Ingrediente

    • 500 g piept de pui fără piele, dezosat, feliat
    • 1 pulpă de pui
    • 1 ceapă mare
    • 1 legătură de pătrunjel
    • zeama de la 2 lămâi
    • 100 ml ulei extravirgin de măsline
    • 3 linguri de sos de soia
    • 200 g nuci (eu am folosit, însă, alune de pădure)
    • 100 g pesmet
    • 1 lingură de boia dulce
    • opțional, o linguriță de sumac

    Rețetă

    Rețeta "clasică" zice așa: se fierbe pieptul de pui întreg, apoi se taie fâșii și peste ele se toarnă sosul. Cum în capul meu nu prea există conceptul de pui fiert, am făcut un pic altfel. :)

    Într-o oală mai mare am pus pulpa de pui și ceapa (tăiată în 4)

    Pui cerchez - pulpa de pui si ceapa se pun in oala

    Peste ele am pus apă și în apa aia am pus legătura de pătrunjel tăiată grosier și zeama de la o lămâie.

    Pui cerchez - in oala se adauga apa, patrunjel, zeama de lamaie

    Am lăsat supa asta să dea în clocot, apoi am lăsat-o să fiarbă la foc mic 25-30 de minute.

    Înainte de a face supa, peste feliile de piept de pui am pus uleiul de măsline, sosul de soia, zeama de la cealaltă lămâie și o linguriță de sumac.

    Pui cerchez - se face o marinada din ulei de masline, sos de soia, zeama de lamaie si sumac

    Am amestecat bine și am lăsat la marinat, vreo oră.

    Pui cerchez - pieptul de pui se marineaza o ora in sos de soia, ulei de masline, zeama de lamaie si sumac

    În timp ce supa fierbea încet, am măcinat alunele de pădure în noul meu super robot de bucătărie (o să scriu un articol separat despre el, că merită, e ca un OZN). Peste ele am pus pesmetul și boiaua dulce.

    Pui cerchez - alunele macinate se amesteca cu pesmet si boia

    Am amestecat bine.

    Pui cerchez - peste alunele macinate cu pesmet si boia se adauga supa de pui

    Când s-a fiert supa, am pus deoparte pulpa (am s-o folosesc la vreo altă mâncare), am aruncat legumele și am lăsat-o să se răcească (nu de tot). Apoi, am turnat puțin câte puțin peste alunele cu pesmet și boia, amestecând într-una, până am obținut un sos gros.

    După care am scos feliile de pui din marinadă și le-am pus pe grill, câte 3-4 minute pe fiecare parte.

    Pui cerchez - pieptul de pui marinat se prajeste pe gratar

    Când s-au făcut, le-am tăiat fâșii, iar peste ele am pus câte o lingură de sos.

    Pui cerchez - sosul de alune se toarna peste pieptul de pui

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț