Pui cerchez

Denumirea vine de la poporul cerchez. Republica Karaciai-Cerchezia e parte din Federația Rusă, dar cei mai mulți cerchezi trăiesc în Turcia, de unde provine și rețeta asta. Pe care însă n-am respectat-o întocmai, pentru că nu-mi suna foarte bine în varianta originală :)
-
Ingrediente
- 500 g piept de pui fără piele, dezosat, feliat
- 1 pulpă de pui
- 1 ceapă mare
- 1 legătură de pătrunjel
- zeama de la 2 lămâi
- 100 ml ulei extravirgin de măsline
- 3 linguri de sos de soia
- 200 g nuci (eu am folosit, însă, alune de pădure)
- 100 g pesmet
- 1 lingură de boia dulce
- opțional, o linguriță de sumac
Rețetă
Rețeta "clasică" zice așa: se fierbe pieptul de pui întreg, apoi se taie fâșii și peste ele se toarnă sosul. Cum în capul meu nu prea există conceptul de pui fiert, am făcut un pic altfel. :)
Într-o oală mai mare am pus pulpa de pui și ceapa (tăiată în 4)
Peste ele am pus apă și în apa aia am pus legătura de pătrunjel tăiată grosier și zeama de la o lămâie.
Am lăsat supa asta să dea în clocot, apoi am lăsat-o să fiarbă la foc mic 25-30 de minute.
Înainte de a face supa, peste feliile de piept de pui am pus uleiul de măsline, sosul de soia, zeama de la cealaltă lămâie și o linguriță de sumac.
Am amestecat bine și am lăsat la marinat, vreo oră.
În timp ce supa fierbea încet, am măcinat alunele de pădure în noul meu super robot de bucătărie (o să scriu un articol separat despre el, că merită, e ca un OZN). Peste ele am pus pesmetul și boiaua dulce.
Am amestecat bine.
Când s-a fiert supa, am pus deoparte pulpa (am s-o folosesc la vreo altă mâncare), am aruncat legumele și am lăsat-o să se răcească (nu de tot). Apoi, am turnat puțin câte puțin peste alunele cu pesmet și boia, amestecând într-una, până am obținut un sos gros.
După care am scos feliile de pui din marinadă și le-am pus pe grill, câte 3-4 minute pe fiecare parte.
Când s-au făcut, le-am tăiat fâșii, iar peste ele am pus câte o lingură de sos.
Poftă bună :)
