Pui cu cinci arome

02.06.2010 3 comentarii
  1. Simona îmi e o prietenă foarte dragă, care ieri a avut o dublă sărbătoare: 1 iunie și 1 an (fix!) de când s-a angajat în frumoasa companie în care lucrează cu drag și spor. Așa că eu îi fac cadou acest fel de pui cu 5 arome.

    Ingrediente

    • 500 gr piept de pui dezosat, fără piele (feliat, dacă găsiți)
    • 5 linguri sos de soia
    • 150 ml oțet de orez (sau oțet simplu, dacă n-aveți, dar are alt gust)
    • 150 ml ulei de măsline extravirgin
    • 3 lingurițe amestec 5 arome
    • 3 lingurițe zahăr brun (sau zahăr normal, în lipsă de zahăr brun)
    • 2 cm rădăcină de ghimbir
    • 4 căței de usturoi
    • 2 cepe verzi
    • 1-2 căni de orez basmati, pentru garnitură

    Amestecul 5 arome îl găsiți în unele hypermarketuri și în magazinele cu condimente asiatice. Dar, după cum ne învață Radu, se poate face și în casă. În forma lui originală, amestecul este făcut din semințe de fenicul, cuișoare, cassia (o variantă de scorțișoară, anason stelat și piper Sichuan, diferit de piperul negru obișnuit (mulțumesc Radu pentru corectură). Este o combinație a tuturor gusturilor: dulce, amar, sărat, iute și acru.

    Am găsit piept de pui gata feliat. Dacă nu găseam, îl tăiam eu felii, ca pentru șnițel. Apoi feliile le-am tăiat fâșii late de-un deget, după care le-am tăiat în jumătate.

    Pui cu cinci arome - puiul se taie fasii

    Într-un castron am amestecat soia cu oțetul și cu uleiul. Peste ele am pus zahărul, ghimbirul dat pe răzătoarea mică, usturoiul zdrobit și ceapa verde tocată mărunt. Apoi am pus amestecul 5 arome.

    Pui cu cinci arome - marinada se face din soia otet ulei de masline ghimbir usturoi ceapa verde si amestec cinci arome

    Am amestecat totul bine, până s-a uniformizat, apoi am pus puiul, am amestecat bine cu mâna, să fiu sigur că toate bucățile se împrietenesc cu marinada. Am acoperit cu folie de plastic și am dat la frigider pentru 2 ore.

    Apoi am pus puiul în tigaia grill, la foc mediu, dar am păstrat marinada.

    Pui cu cinci arome - puiul marinat se pune in tigaia grill

    Pentru vreo 20 de minute, am întors puiul pe toate părțile, în timp ce-l tot stropeam cu marinada rămasă în castron.

    Pui cu cinci arome - in timpul prepararii puiul se stropeste cu marinada ramasa

    Între timp, am pus orezul la fiert. L-am făcut simplu, cu puțină sare, pentru că orezul basmati e atât de gustos încât nu are neapărată nevoie de arome adiacente. La final, le-am "cuplat" pe farfurie.

    Pui cu cinci arome - puiul se serveste cu garnitura de orez basmati

    E o mâncare simplă, dar tare-tare gustoastă și sper să-i placă Simonei. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Radu Popovici

    Daca Andrei nu se supara, cu scuzele de rigoare as vrea sa fac o corectura mica. Amestecul 5 arome, in varianta sa standard, se prepara din cuisoare, fenicul, cassia (o varietate de scortisoara), anason stelat si piper de Sichuan (acesta nu are nicio legatura cu piperul negru cu care suntem noi obisnuiti). Puteti cumpara amestec 5 arome in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2, langa complexul Europa, din Bucuresti. Sau de pe Internet, ori din magazinele de delicatese specializate si pe condimente.

    02.06.2010
  • andrei crivat

    Andrei nu se supara. Dimpotriva, Andrei iti multumeste foarte mult pentru corectura si informatii :) PS: am ?i corectat

    02.06.2010
  • fatduck

    pai nu au ars chinezariile din europa? de mai sunt in picioare, primul drum acolo il fac.

    02.06.2010
Autor: Andrei Crivăț