Pui cu ciuperci

01.08.2008 5 comentarii
  1. Pentru asta, vă trebuie piept de pui, dezosat și fără pieliță (se poate face și cu cotlet de porc dezosat, sau mușchi de porc, sau chiar de vită. dar azi ne referim la rețeta cu pui). În plus, mai trebuie o ceapă, o căpățână de usturoi, 2-3 foi de dafin, 1 cutie de ciuperci întregi, una de ciuperci tăiate, capere, vin alb, 2 ouă și pătrunjel. Mai întâi, am tăiat pieptul de pui cubulețe. Apoi am pus din abundență cimbru, busuioc, curry și ulei extravirgin de măsline, le-am amestecat - cu mâna - bine și am acoperit castronul cu folie de plastic, să se îmbibe bine puiul cu aromele. Și le-am lăsat cam o jumătate de oră (click pe poze pentru zoom).

    p2130003.JPG

    Apoi am tăiat ceapa peștișori, 4-5 căței de usturoi i-am taăat felii subțiri, am pus o lingură de capere (aici e un mic secret - caperele dau un gust mult mai bun atunci când sunt zdrobite, nu când sunt întregi)

     p2130005.JPGp2130006.JPG

    Am prăjit bucățelele de pui în ulei de măsline, apoi am adăugat ceapa cațeii de ustuori tăiați felii, caperele zdrobite și ciupercile, plus 2 doi de dafin. Am pus o cană de apă, o cană de vin și am lăsat să dea într-un clocot, pe aragaz, la foc mediu.

     p2130007.JPGp2130009.JPG

    După ce-a dat în clocot, am pus oala la cuptor, tot la foc mediu, și am lăsat-o până s-au fiert bine toate ingredientele. Dacă scade zeama, se mai poate pune încă o cană de vin, ca să dea aromă și ca să nu se ardă nimic până când toate ingredientele sunt bine fierte. Am folosit un cupaj Riesling-Fetească de la SERVE, din 2005

     p1220016.jpg

    În timp ce oala stătea liniștită la cuptor, cât să scadă zeama cum trebuie, am fiert două ouă - trebuie să fie tari, nu moi - apoi le-am pisat cu o furculiță, am adăugat vreo 4 căței de usturoi zdrobiți, pătrunjel și sare și le-am frământat bine. Mixajul ăsta l-am pus în oală la sfârșit și l-am amestecat bine cu mâncarea.

     p2130011.JPG

    În fine, ce-a ieșit arăta așa:

    p2130002.JPG

    Să mă credeți, gustul e senzațional. Merită încercat, mai ales că e ușor de făcut și destul de ieftin. Poftă bună :)
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • radu

    In primul rand, multumirile: pentru initiativa, pentru reteta si pentru post. Apoi criticile pentru lipsa detaliilor: timpi cat mai exacti si cantitati exacte. Eu am fiert vreo ora amestecul. Azi-noapte. Daca stiam la 1.30 ca o sa mananc abia la 4, lasam reteta pentru alta-data si mancam un Yoplait. :P Nu pot sa zic celorlalti daca reteta e buna sau nu, pentru ca eu nu am respectat exact pasii: am prajit si ciupercile (imi plac mai mult prajite), am fiert pe aragaz nu in cuptor (abia m-am mutat si nu mi-am luat inca tigai iar pe cele existente aici mi-e scarba sa le folosesc), am folosit vin rosu si nu alb (n-aveam decat de ala). Gustul e...interesant dar ce a iesit nu a prea meritat efortul. Bine, nici eu nu-s priceput.

    03.08.2008
  • ebucataria.ro

    @radu: imi pare rau ca nu ti-a iesit. totusi, nu mai folosi vin rosu la mancarea asta, niciodata. :) Daca o faci ca lumea, daca pregatesti bine bucatile de pui inainte de a le gati, iese foarte gustoasa. Mai incearca.

    04.08.2008
  • Fllorin

    Ei, tocmai facuram si noi papa asta de zice Andrei aici. A fost buna, doar ca... :) A durat ceva timp si nu am avut toate ingredientele:curry si campere. Nu stiu ce-s camperele, dar din cate vad pe sticla nu prea se gasesc la noi. Vin am foslosit unul alb adus din Grecia, a fost ok. Intr-adevar busuiocul si cimbrul au dat tot gustul. In schimb nu zice nimic de sare piper, se pun? Si lipsesc cantitatile si timpii cum zicea si Radu. Una peste alta insa a meritat!

    10.08.2008
  • ebucataria.ro

    @Florin: curry ajuta mult, da un gust aparte bucatilor de pui. CAPERE sun niste plante cataratoare, de la care se folosesc bobocii florilor inainte sa se deschida. Gasesti in absolut toate hypermarketurile, pe langa castraveti murati si altele asemanatoare. In afara de hypermarketuri, sunt si o multime de magazine mai mici care eu. De exemplu, in magazinul de cartier la care fac eu cumparaturi zilnice au permanent.

    11.08.2008
  • Bety

    Si totusi... care sunt timpi de pregatire? Vreau sa ma apuc de reteta si nu-mi plac surprizele... Nu prea ma pricep la gatit si din acest motiv vreau sa stiu totul exact. Multumesc!

    26.03.2013
Autor: Andrei Crivăț