Pui cu soia și legume

24.09.2008 1 comentarii
  1. O rețetă foarte simplă, a cărei gătire efectivă durează maxim 20 de minute și care s-a dovedit uimitor de gustoasă, pe care am "inventat-o" într-o seară cand aveam chef de pui la grătar, dar eram plictisit de gustul clasic al acestui fel de mâncare. Când spun că "am inventat-o", nu mă refer, firește, la faptul că n-ar mai fi făcut-o nimeni niciodată. Ci la faptul că eu n-am luat-o de undeva, pur și simplu m-am gândit să încerc combinația. Avem nevoie de:

    • 1 caserolă de piept de pui (eu de obicei îl iau dezosat și fără piele)
    • 1 lămâie
    • sos de soia
    • vederțuri provensale (salvie, rozmarin, busuioc, cimbru, oregano, mentă - amestecate; există în comerț "verdețuri a la Provence", uscate, gata amestecate. eu din acelea am folosit)
    • ulei extravirgin de măsline (de preferat, de cea mai bună calitate)

    Pieptul de pui se taie cubulețe.

    Peste cubulețe, punem ulei de măsline (2-3 linguri, în funcție de cantitate), sos de soia (2 linguri) și zeama de la lămâie. Apoi se adaugă verdețurile, se amestecă bine cu mâna, se acoperă și se pun la rece pentru cel puțin 30 de minute.

    După care se scot și se pun sau într-o tigaie-grătar (eu așa le-am făcut) sau se fac frigărui, pe care - pe lângă pui - puneți orice vă face plăcere.

    Se lasă pe foc mediu până se rumenește carnea. Eu scurg zeama care se face în timpul prăjirii, pentru că îmi plac bucățile de carne prăjite, nu fierte. Ca garnitură, am făcut cartofi prăjiți, presărați cu roșii uscate măcinate și usturoi. Dar o garnitură foarte bună poate fi făcută și din ciuperci sau din orez cu legume.

    Carnea iese foarte aromată și foarte fragedă, iar amestecul de soia cu lămâie îi dă un gust aparte. Dacă asortați și un vin alb rece, tânăr - poate un Chardonnay Sole de Recaș din 2007, poate o Fetească Regală de la Prince Stirbey din 2006 - efectul va fi extrem de plăcut. Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Corneliu

    Incearca si fara soia, crede-ma n-are nici o treaba. Amestecul de lamaie si verdeturi la pui produce gustul acela aparte.

    29.03.2011
Autor: Andrei Crivăț