Pui cu sos de parmezan

-
Încep să-mi dezvolt o pasiune bruscă pentru sosurile pe bază de brânzeturi. Întrucât săptămâna viitoare dau un test gastronomic, important pentru mine, care va trebui să conțină un astfel de sos, am zis să exersez până atunci. Și-am făcut acest sos de parmezan, de care am fost foarte încântat.
O rețetă pentru UnicaIngrediente pentru pui (pentru o porție)
- 2 felii de piept de pui
- 50 ml ulei extravirgin de măsline
- 50 ml sos de soia
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 1 linguriță de garam masala
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute (sau boia iute, dacă n-aveți fulgi)
Ingrediente pentru sosul de parmezan (tot o porție)
- 1 cub de unt
- 1 linguriță de făină
- 60 ml de lapte (eu am folosit degresat)
- 50 g parmezan ras pe răzătoarea mică
- 1 gălbenuș
Rețetă
În 90% din cazurile în care fac ceva cu piept de pui, eu îl marinez înainte. Marinada pe care am făcut-o de data asta este, recunosc, foarte neortodoxă și orice bucătar serios ar strâmba din nas dacă ar auzi de ea. Dar mie mi-a plăcut să mă joc în castronul ăla și mi-a plăcut foarte tare ce-a ieșit.
Așadar, am amestecat uleiul de măsline cu sosul de soia, cu zeama de lămâie, cu garam masala și cu fulgii de ardei iute.
Am pus feliile de piept de pui, fără să le bat sau ceva, în amestec. Le-am dat o oră la frigider, acoperite.
După o oră, m-am apucat să fac sosul. Am topit untul, la foc foarte mic.
Am adăugat lingurița de făină, păstrând focul mic.
Am amestecat foarte bine cam 1 minut, apoi am pus laptele. Și iar am amestecat, până s-a îngroșat un pic. După care am adăugat parmezanul ras și gălbenușul.
Și am mai lăsat 2-3 minute, cu focul tot mic, amestecând într-una.
Ăstimp, pe grătarul foarte bine încins am pus feliile de pui.
4-5 minute pe fiecare parte.
La urmă, am turnat sosul (fierbinte) peste feliile de pui. L-am "îmbogățit" cu puțină boia iute.
Așa-i că-i foarte simplu ? Poftă bună :)

Simplu rapid si bun !Imi plac retele pe care le vad la tine . La acest sos as schimba putin .In loc de faina si galbenus as pune smintina vegetala(G.C.). Mai precis as topi untul la foc mic , adaug parmezanul si imediat smintina veg.si eventual putina apa Folosesc putina sare de mare astfel incit sa nu aglomereze gustul parmezanului. Daca dresc un sos light folosesc sana + lapte si maresc putin cantitatea de parmezan .Culoarea usor galbuie pot sa o dau din curcuma . Sosul ar iesi mai fin si nu s-ar simti faina ( in poza se observa ca a fost cam aglomerat si ,, greu,, sosul(dar cu siguranta bun!)