Pui dijonnaise și cartofi cu salvie

10.05.2010 4 comentarii
  1. Rețeta asta e inspirată de Robert Rainford, gazda emisiunii "License to grill". Am găsit-o într-o carte intitulată "Grătarul perfect", de Chris Knight și Tyler J. Smith, pe care mi-au oferit-o partenerii noștri de la Editura Trei (și pentru care le mulțumesc). Sigur, am adaptat-o la gusturile și posibilitățile mele. Dar marinada în care se ține carnea de pui, esențială pentru gustul final al mâncării, este cea folosită de Robert Rainford.

    Ingrediente (cele pe care le-am folosit eu)

    • 1kg piept de pui (dezosat, fără piele)
    • 2/3 cană de vin alb demisec
    • 1/3 cană de ulei extravirgin de măsline
    • 1 lămâie (zeama ei, mai exact)
    • 3 linguri de muștar de Dijon
    • 2 lingurițe de rozmarin măcinat
    • 4 căței de usturoi
    • 1 linguriță de piper negru măcinat proaspăt

    Pentru garnitură, am folosit

    • 6 cartofi mari
    • 2 linguri ulei de măsline
    • 2 linguri oțet balsamic
    • 1 lingură frunze de salvie,  uscată și tocată
    • 1 lingură de ceapă verde, uscată și tocată
    • sare, piper

     

    Mai întâi, am spălat pieptul de pui, l-am curățat și l-am tăiat cuburi.

    Pui Dijonnaise si cartofi cu salvie - puiul se taie cuburi

    Într-un castron am amestecat vinul, zeama de lămâie, muștarul de Dijon, rozmarinul măcinat, usturoiul zdrobit și piperul.

    Pui Dijonnaise si cartofi cu salvie - vinul se amesteca cu uleiul, mustarul, usturoiul si rozmarinul

    Le-am amestecat pe toate bine, cu o furculiță, până s-au omogenizat. Am pus bucățile de pui în marinadă, am acoperit cu folie de plastic și am pus castronul in frigider pentru 2 ore (minim)

    Între timp, am tăiat cartofii cubulețe. Am pus peste ei 2 linguri de ulei de măsline, oțetul balsamic, ceapa și (mai ales) salvia, sare și piper.

    Pui Dijonnaise si cartofi cu salvie - cartofii se amesteca cu ulei, otet, salvie si ceapa verde

    Am amestecat totul bine, apoi i-am pus într-o tavă mai adâncă, am pus o cană de apă și i-am dat la cuptor, la foc moderat, pentru vreo 45 de minute. Între timp, i-am mai întors și i-am încercat cu o scobitoare, să văd daca sunt moi și făcuți.

    După ce puiul s-a pătruns cu aromele, am scurs marinada și am pus bucățile de pui într-o tigaie antiaderentă adâncă, cu o lingură de ulei. Am sucit puiul pe toate părțile, până s-a rumenit și s-a pătruns.

    Pui Dijonnaise si cartofi cu salvie - puiul se prepara intr-o tigaie adanca

    La final, au mers de minune împreună.

    Pui Dijonnaise si cartofi cu salvie  - puiul se serveste cu cartofi

    Muștarul de Dijon, alături de rozmarin, dă un gust cu totul aparte puiului, care o să iasă fraged și aromat. Poftă bună. :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • fatduck

    de fiecare data cind gatesc si eu ceva care trebuie marinat, am mare problema ca nu pot sa astept pina sa se termina alchimia culinara... iar daca incerc si reteta lui Andrei, o sa ajung sa rontai frunze de salvie muiate in mustar pina trec cele doua ore minime... cit despre ce bem aici: as spune neaparat un coniac frantuzesc, dar ceva tinar, mai aproape de savoarea vinului alb folosit la marinada... sa zicem un Courvoisier VS, ca nici nu rupe portofelul si nici nu rascolesti chiar tot bucurestiul dupa el.

    10.05.2010
  • Marcel Iorga

    Am facut-o chiar azi! Am avut toate ingredientele (ca la carte) Dar n-a fost nimic spectaculos! Carnea a fost mai uscata decat atunci cand fac pui in marinade chinezesti (mult mai pufoasa e carnea in stilul lor). Si am tinut in marinada 4 ore!!! Cartofii, n-au iesit grozavi. Poate ca trebuia sa adaugam totul proaspat: si salvia si ceapa verde! Rozmarinul a fost cantitativ mult! Poate ca era mai bine sa fie la jumatate de cantitate! Iar lipsa de culoari, a dezamagit! Totul era "cenusiu"! Fara suparare! :) In rest, toate retetele facute din acest site au nota 10! Sunt pa FB! Cu poze culinare! In curand scot si blog! Numai Bine!

    10.05.2010
  • eBucataria

    @Marcel Iorga - imi pare rau ca nu v-a iesit bine. Noi, adica eu, care am gatit, si prietenii pe care i-am avut la masa, ne-am lins pe degete. Rareori carnea de pui mi-a iesit mai frageda si mai savuroasa, si am incercat multe tipuri de marinare (daca dati un search dupa "pui", o sa vedeti). Si cartofii la fel, au mers de minune. In fine, stiti cum e, cate bordeie, atatea gusturi. :) Succes cu noul blog culinar.

    10.05.2010
  • Bogdan

    foarte delicios

    12.05.2010
Autor: Andrei Crivăț