Pui indian cu mirodenii și iaurt

În mod normal, rețeta asta (pe care am văzut-o la Radu Popovici) ar fi trebuit să se numească "porc cu coriandru". Dar pentru că, după cum veți vedea, nu are nici porc, nici coriandru, i-am spus pui (pentru că e cu pui) indian (pentru că provinde din India) cu mirodenii (pentru că puiul e îmbălsămat în mirodenii) și iaurt (pentru că are sos de iaurt)
-
Ingrediente
- 1 kg piept de pui dezosat, fără piele
- 1 lingură boabe de coriandru
- 1 lingură semințe de chimen
- 4 căței de usturoi
- 1 linguriță de boia iute
- 5-6 boabe de piper (eu am pus verde)
- 1 linguriță de curcuma
- 1 jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 lingură de ulei
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- sare, piper
Pentru sos
- 500 ml iaurt de oaie și bivoliță
- 50 gr alune (eu am pus caju)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
Pentru început - curcuma nu e un condiment pe care să-l găsești pe toate drumurile, dar nici nu e imposibil de găsit. Există în unele hypermarketuri și în magazinele de orientale. Dacă nu, poate fi comandat de pe net. În rest, toate condimentele sunt (probabil) în toate hypermarketurile și supermarketurile.
Bun, să ne-apucăm de gătit. Mai întâi, încălzim într-o tigaie (fără vreun fel de grăsime) coriandrul, chimenul și boabele de piper. Le lăsăm să se răcească, apoi le pisăm. Le amestecăm cu scorțisoara, curcuma, boiaua și cățeii de usturoi zdrobiți.
Punem o lingură de ulei de măsline și amestecăm bine-bine, până se omogenizează și se face ca o pastă. Apoi punem pieptul de pui tăiat cubulețe și amestecăm cu mâna, până când puiul e acoperit de pasta de condimente.
După care dăm totul la frigider, într-un castron acoperit cu folie de plastic. Pentru vreo 30 de minute. Între timp, facem sosul: amestecăm bine iaurtul cu pătrunjelul tocat mărunt, cu alunele pisate, cu sare și piper și cu o lingură de ulei de măsline. (un sos asemănător am făcut aici). Punem sosul în frigider, tot acoperit cu folie.
După ce a stat suficient la rece, punem puiul într-o tigaie mai adâncă, neaderentă, într-o lingură de ulei (nu mai mult), la foc moderat.
Îl mai amestecăm și întoarcem din când în când.
După vreo 15-20 de minute, când e gata și pătruns (eu mai încerc din când în când câte o bucățică, să vad dacă s-a făcut) îl scoatem pe farfurie, alături de sos de iaurt.
Asta e. Poftă bună :)

hhhmmm... ce bem noi la o reteta indiana in afara de lapte, apa sau orice altceva fara nicio urma de grade prin pahar? Solutia mi-a dat-o chiar reteta: un whisky cu arome de mirodenii si la fel de greu de gasit precum curcuma. Asa ca as zice un Glen Garioch. Nu ai cum gresi cu oricare single-malt de acolo, toate au o dulceata aparte de miere si sunt dominate de arome de vanilie ?i iarba neagra. Iar daca-l gasesti pe undeva si il incerci, nu uita sa-mi spui cum a fost.
Bun-bun!!!
Curcuma se gaseste si in farmaciile naturiste! Dar sub denumirea englezeasca "TURMERIC"! Este macinat, si ecologic (asa scrie pe cutie) Pe o cutiuta de Turmeric de 40g, am platit 8 lei. Firma producatoare este SONNENTOR (Austria)
Da este bun ,si ceva nou in Bucataria Romaneasca-