Pui persan cu scorțișoară și lămâie

19.04.2010 3 comentarii
  1. În urmă cu ceva vreme, un prieten întors din Arabia Saudită îmi povestea ce minuni a mâncat pe-acolo. Mi-au sunat bine multe mâncăruri, dar asta în mod special. De curând, prietenul cu pricina mi-a făcut cadou o carte de rețete din Orientul Mijlociu, în care era și mâncarea asta, la care tânjeam de când mi-a povestit de ea :)

    Ingrediente

    • 500 gr piept de pui dezosat, fără piele (pot fi și pulpe, copane)
    • 75 gr unt
    • 1 ceapă mare sau 2 mai mici
    • 5 căței de usturoi
    • 2 lămâi (zeama de la ele)
    • 5-6 fire de șofran
    • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
    • sare, piper, apă

    Pentru sos:

    • 500 ml iaurt de bivoliță și oaie
    • 1 leg. pătrunjel
    • 2 căței de usturoi
    • sare, piper, ulei de măsline

    Mai întâi, facem repede sosul - în iaurt, amestecăm 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Amestecăm bine-bine, acoperim cu folie de plastic și dăm la frigider.

    Apoi, fierbem o ceașcă de apă. În apa fiartă punem firele de șofran și le lăsăm deoparte.

    Într-o tigaie adâncă, topim untul la foc foarte mic

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - calirea untului

    În untul topit (tot la foc mic) punem pieptul de pui tăiat felii nu foarte subțiri, curățat de vene și zgârciuri.

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - rumenirea puiului

    Îl lăsăm câteva minute până se rumenește un pic, apoi le intoarcem.

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - rumenirea puiului

    Când s-a rumenit pe toate părțile, scoatem puiul pe-o farfurie. În locul cărnii, punem ceapa tocată foarte mărunt și usturoiul tăiat bucățele mici. Le călim la foc foarte mic.

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - calirea cepei si usturoiului

    După vreo 5 minute, în care s-or fi înmuiat, punem (cu o strecurătoare) apa în care a stat șofranul și scorțișoara, precum și zeama lămâii. Mai punem sare și piper, după gust.

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - scortisoara sofranul si lamaia

    Amestecăm bine, apoi punem puiul

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - puiul la preparat

    Punem 2 căni de apă, dăm focul mai tare și așteptăm să înceapă să fiarbă. Când începe să fiarbă, micșorăm flacăra, punem capac și îl lăsăm să fiarbă la foc mic, cam 30 de minute, până se pătrunde puiul și scade sosul.

    Pe-o farfurie punem puiul, sosul scăzut peste el și de jur împrejur sosul de iaurt pe care l-am făcut la început.

    Pui persan cu scortisoara si lamaie - final

    Amestecul de arome este spectaculos, cred că și vecinii au salivat deodată cu mine în timp ce găteam :)

    Poftă bună.

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • hadassa

    Tocmai am terminat de pregatit si devorat aceasta reteta...deosebita...O recomand tuturor...e usor de pregatit, are niste arome hmmmmm, si e pe placul tuturor I-a placut si sotului, si cumnatei, si verisoarei, si fratelui...Tuturor...Am avut insa o mica problema nu am gasit sofran...:( Multumesc dnule Andrei

    24.04.2010
  • eBucataria

    Ma bucur tare mult ca v-a placut. Sofran gasiti pe la hypermarketuri, la raionul de condimente. Nu-i un condiment greu de gasit. E scump, dar merita fiecare leu :) sper sa va mai placa si alte retete

    25.04.2010
  • E cam acrisoara reteta.

    10.04.2016
Autor: Andrei Crivăț