Pulpă de porc cu varză acră
Eu în ultima vreme am dezvoltat o mare pasiune pentru varza acră (murată, adică). În orice formă a ei, gătită, crudă, cu ulei și boia iute, cu orice, practic. Mi se pare că se potrivește groza la o grămadă de mâncăruri și când nu găsesc prin piață/hypermarket intru un pic în panică. Ei bine, ieri am găsit, într-un fel sau altul, așa că am însoțit-o cu o pulpă de porc. Și dedic această rețetă doamnei Marieta Varga, fără de care n-ar fi existat (ea, rețeta). :)
-
Ingrediente
- 1 kg pulpă de porc dezosată
- 1 kg (chiar și mai bine) de varză murată
- 2 căni de vin alb sec
- 100 ml ulei extravirgin de masline
- 1 cană de suc de roșii
- 2 linguri de boia (dulce sau iute, după gusturi și preferințe)
- 10-12 căței de usturoi
- 1 lingură de mărar uscat
- 1 lingură de cimbru uscat
- piper rosu, piper verde, ienibahar, măghiran, salvie - pentru marinarea pulpei
- 2 cârnați afumați (opțional)
Rețetă
Am spălat pulpa de porc și am uscat-o cu prosoape de hârtie. Apoi, într-un castron, am pus o cană de vin alb și uleiul de măsline. Peste ele am adăugat 1 lingură de salvie, 1 lingură de măghiran, plus câteva boabe de piper roșu, câteva de piper verde, câteva de ienibahar și 2 păstăi de anason stelat (pe care le-am zdrobit înainte)
Am amestecat totul și apoi am pus carnea la marinat, la rece, pentru 2 ore
Cât timp a stat carnea la marinat, am tocat varza acră, păstrându-mi deoparte, întregi, vreo 6 foi. Apoi am scos carnea.
I-am făcut 2 găuri cu un cuțit mare, pe lungim, în care am înfipt niște resturi de cârnat afumat de casă pe care le-aveam prin frigider. O întrebuințare mai bună n-aș fi știut să le dau.
Am făcut în pulpă câteva găuri în care am înfipt așchii de usturoi
Apoi am învelit pulpa în foile de varză pe care le păstrasem.
Am pus varza tocată la călit, într-o oală, cu puțin ulei, amestecând într-una. Când s-a înmuiat, am adăugat cimbrul, mărarul, usturoiul tăiat feliuțe mici și boiaua.
Am amestecat bine, am pus cealaltă cană de vin, sucul de roșii, iar deasupra am pus pulpa învelită în foi de varză.
Și la cuptor cu ea. Mai bine de-o oră, poate chiar o oră jumătate, la foc nu prea mare. Din când în când, scoteam oala, dădeam pulpa la o parte și amestecam varza, să se gătească uniform, apoi puneam pulpa la loc. În ultimele 20-30 de minute, am dat frunzele de varză la o parte și am lăsat pulpa să se rumenească. 10-5 minute pe-o parte, 10-15 minute pe cealaltă. Și s-a tot rumenit, după cum vedeți :)
Am pus apoi varza pe farfurie și peste ea felii din pulpa cu cârnați
Poftă bună :)
Salut, Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!! Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs. Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef. Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau". Toate cele bune, Vincent Petitchef
arata tare bine ,si cred ca este delicioasa
arata tare bine ,si cred ca este delicioasa