REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Ardei umpluți și Dulceață de caise verzi

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Ardei umpluți'' și ''Dulceață de caise verzi'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Ardei umpluți
Pregătește orez cu puțină ceapă prăjită, o mână de galetă (pesmete) pisată, piper, sarea necesară, trei linguri untdelemn și o lingură de bulion de pătlăgele. Se umple ardei (piperi) de cei dulci, tăindu-le codițele și curățindu-i de semințe; după ce-i vei umplea, pune-le iar codițele la loc, toarnă două linguri de bulion, două linguri de untdelemn, zeama dela o lămâe, apă câtă va trebui ca să fearbă, lasă-i scadă și după aceea dă-i la masă.
Dulceață de caise verzi
Se curăță de sâmburi 100 sau 80 de caise verzi, după mărime, și, curățindu-se, se aruncă iute în apă rece și se spală necontenit, schimbându-se apa de 15 ori. Având pe foc apă clocotită, se pun caisele, într 'un tifon, de trei ori în acea apă clocotită, iar pe urmă se scot, așezându-se pe o sită, ca să se scurgă. După aceasta, se înmoaie 1.200 grame de zahăr cu 900 grame apă, punându-se și un albuș de ou; apoi se fierbe cu 3 grame de vanilie și, adunându-se spuma oului la un loc, se stropește iute cu un păhărel de apă și cu zeama dela jumătate de lămâe; pe urmă, dându-se tingirea jos, se strecoară printr 'un tifon și fiertura strecurată se pune la legat cu foc iute, întocmai ca de șerbet; după aceasta se pun caisele de pe sită, și printr 'un foc lin, se leagă iar ca la șerbet; însă la aceste din urmă clocote se mai scurge zeama dela jumătate lămâe și astfel, fiind gata, se deșeartă într 'un castron și se pune la răcoare în pivniță; după aceea se toarnă în borcane.Sursa: Agerpres
