REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Bame iahnie și Pânișoare cu lapte

26.05.2017 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână, vă prezentăm, rețetele ''Bame iahnie'' și ''Pânișoare cu lapte'' care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  Bame iahnie


  Curăță bame, netăindu-le cozile adânc, opărește-le cu borș clocotit la foc, și lasă-le să stea puțin presărate cu sare; clătește-le apoi cu apă, pune-le în ceapă prăjită cu untdelemn, toarnă apă cât va trebui ca să fearbă și lasă-le să scadă.

  Pânișoare cu lapte

  Pentru prepararea acestor pânișoare se va lua 500 grame de zahăr și 60 grame de unt proaspăt, o lingură (polonic) drojdie de bere și puțin lapte. Se face plămădeala cu toate acestea, lăsând să se dospească; după aceea se frământă foarte bine cu un kilogram de făină, punând, cât va cuprinde frământătura, lapte mai cald decât la cozonaci, răzătura dela o lămâe și, după voie, stafide mici fără sâmburi; se lasă să se dospească frumos, apoi se fac pâinișoare, se mai lasă să se dospească și se ung cu ou pe deasupra, se pun pe tavă și se pun la cuptor, fiind focul ca pentru cozonaci.

  Sursa: Agerpres
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro