REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Borş cu peşte şi Crap delicios de la Nissa
În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta, vă propunem ''Borş cu peşte'' şi ''Crap delicios de Nissa'', ambele reţete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.
Borş cu peşte
Pui în borş ceapă, pătrunjel şi piper şi laşi să fiarbă. Speli, cureţi peştele bine, îl tai în bucăţi măricele şi-l pui în borşul fierbinte în care-l laşi numai un sfert de oră descoperit. Peştii cei mai buni pentru supă sunt: crapul şi morunul. Mai gustos iese dacă se fierbe zarzavatul de supă cu puţină apă; când e pătruns, atunci se toarnă borşul care a fiert de o parte cu o ceapă întreagă. Se pune peştele când zeama a dat în fiert şi se lasă până se pătrunde bine. La sfârşit se adaogă pătrunjel şi leuştean verde în castron. Unii pun şi hrean ras.
Crap delicios de Nissa
Iei un crap de orice dimensiune, îl cureţi, îl tai în felii, pe care le sărezi, le piperezi şi le tăvăleşti în făină. Într'o cratiţă pui vreo patru linguri de untdelemn şi-l laşi să se înfierbânte. Toci foarte mult pătrunjel, puţin tarhon, 3-4 căţei de usturoiu şi vreo 6 tomate, le cureţi de piele şi de seminţe, le sfărâmi şi le amesteci cu pătrunjelul şi cu tarhonul. Iei o tavă care merge la coptor şi o ungi cu untdelemn. Bucăţelele de peşte le pui în această tavă, reconstituind crapul şi-l împingi în coptor. Când peştele începe să cânte, iei zarzavatul rumenit şi-l treci deasupra printr'o strecurătoare. Zarzavatul îl freci cu un pisălog ca să treacă. Dai crapul la coptor o jumătate de oră sau chiar trei sferturi până ce se găteşte. Cu 10 minute înainte de a da la masă torni 2-3 păhăruţe de vin alb după gust. Laşi la coptor încă zece minute şi serveşti. Această mâncare delicioasă se serveşte caldă în tavă, dar se poate mânca şi rece.Sursa: Agerpres