REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Borș cu piroșci, cu umplutură de raci și Budincă de vișine

15.07.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână, vă prezentăm ''Borș cu piroșci, cu umplutură de raci'' și ''Budincă de vișine'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  Borș cu piroșci, cu umplutură de raci

  Fă aluat de făină și întinde o foaie subțire. Pentru umplutura de raci, spală și ferbe 50 de raci cu sarea necesară și cu 20 foi de dafin, curăță-i, fă tocătură din codițele lor, pune miezul dela o franzelă muiat în untdelemn, piper, sarea necesară și răzătura dela jumătate de lămâe. Pisează bine toate acestea, dă-le prin sită. Umplutura se întinde pe jumătatea foaiei cu un cuțit, și îndoiește deasupra pe cealaltă jumătate de foaie.

  Apoi ia un păhărel mic pentru rachiu, taie cu el tot aluatul unul lângă altul, pune aceste foițe pe o sită, ia borș pregătit cu ceapă măruntă, prăjită în untdelemn, foi de pătrunjel, coaja dela o lămâe tăiată mărunt și zeama strecurată, făcută din cojile și picioarele racilor, pisate bine cu o jumătate de lămâe, o felie de pâine prăjită în untdelemn și o ceapă coaptă. Pisează bine toate acestea, toarnă apă amestecată cu borș, pune să fearbă un sfert de oră, și strecoară din nou. Pune să fearbă, și când vrei să dai la masă, pune și piroștile să fearbă bine, și pe urmă e gata.

  Budincă de vișine

  Ia 120 grame de unt mestecat foarte ușor și pune în el opt gălbenușuri de ou, unul după altul, 120 grame de migdale pisate mărunt, 120 grame de zahăr pisat și spuma dela patru albușuri, și amestecă-le o oră; pune șease linguri de pesmete foarte subțire și 480 grame de vișine coapte bine, și amestecă-le îndată înăuntru. Pune apoi compoziția într'o formă unsă și presărată cu pesmete, și coace-o jumătate de oră.

  Sursa: Agerpres

   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro