REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Brânză sburată, de vacă sau de bivoliță și Budincă de cartofi

19.05.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă prezentăm ''Brânză sburată, de vacă sau de bivoliță'' și ''Budincă de cartofi'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Brânză sburată, de vacă sau de bivoliță

    Ferbe trei kilograme și jumătate de lapte; ia cinci sau șease kilograme de lapte prins nesmântânit, toarnă-l în laptele fert, amestecă cu lingura de două sau de trei ori, și lasă-l pe foc cât va putea suferi degetul (dacă-ți place mai gras, pune 600 grame de smântână); ia o strecurătoare bună, toarnă-l îndată și lasă-l să se scurgă 24 de ore; apoi pune brânza într'o copăiță (covățică), frământ-o cu puțină sare și așeaz-o în bășici de piele subțire sau în putinele mici.

    Tot astfel se face și brânza sburată de oi, cu deosebire că atunci când ferbe laptele, îi pui o bucățică de chiag cât o alună și-l lași să se scurgă 30 de ore; apoi bați bine brânza în bășici sau în putinele, ca să nu răsufle, și o păstrezi pentru toată iarna, punându-i deasupra frunze de stejar și lutișor, sau strângând bine capacul putinei.

    Budincă de cartofi

    Ia 240 grame de unt mestecat ușor, pune în el nouă gălbenușuri unul după altul, coaja dela o lămâe, 90 grame de zahăr și sarea necesară, și amestecă bine. Pune peste ele 530 grame de cartofi ferți, răciți și dați prin răzătoare; amestecă bine, mai pune două linguri de pesmete și albușuri dela nouă ouă făcute spumă. Pune această compoziție într'o formă unsă cu unt și presărată cu pesmete, dă-o la cuptor și coace-o încet până ce va fi gata.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro