REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Caimac și Muhalebiu cu făină de orez

29.10.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă prezentăm ''Caimac'' și ''Muhalebiu cu făină de orez'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Caimac


    Ia un vas larg la gură în care să încapă 10 sau 12 kilograme de lapte de bivoliță sau de vacă; așează o tingire pe foc pe o pirostrie scurtă în picioare, trage pe vatră cenușă și deasupra spuză groasă; pune în tingire mai întâiu 280 grame de apă, apoi pune laptele acela și dă-i foc mereu cu lemne mărunte; păzește-l ca să nu dea în foc și trage toată spuma de prin prejur în mijloc, cu o lingură nouă de lemn.

    Când se va potoli spuza a treia oară și laptele va scădea de două degete, acopere tingirea cu un tulpan ud, bine stors, și las-o neclintită până a doua zi, vara într'o pivniță, iar iarna într'o odae unde nu înghiață. Apoi desprinde caimacul de prin prejur cu un cuțit, răsucește-l (învăltucește-l) ca un val, pune-l pe un taler lung, ia de pe lapte caimacul acela cu două linguri de tinichea late și lungi în formă de lopățică, apucă-l de o parte și de alta, pune-l pe taler, taie-l bucățele cât vrei de mari și apoi împarte-l în farfurii mici de porțelan și cu zahăr.

    Din laptele caimacului ce rămâne, poți ca să faci muhalebiu cu făină de orez, muhalebiu cu nisaștea (crocmală), lapte cu orez și brânză sburată. Tot din el poți să faci și cașcaval pentru bucate.

    Muhalebiu cu făină de orez


    Pisează 600 grame de orez cu 150 grame de migdale curățite de coajă și cu 150 grame de zahăr cernut printr'o sită deasă; ia 600 grame de lapte, moaie cu el făina de orez și amestec-o bine cu trei linguri de apă de trandafir, ca să nu facă cocoloașe.

    Ferbe pe foc alte 600 grame de lapte, începe să pui în el compoziția de mai sus și amestecă pe foc, până ce se va îngroșa ca să se ia de pe lingură; apoi toarnă-l într'un vas de orice formă și lasă-l ca să se recească în ghiață; răstoarnă-l pe o farfurie întinsă, presară-l cu zahăr, scorțișoară sau vanilie, și dă-l la masă.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro