REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cartofi împănați și Sos de tarhon

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână, vă prezentăm ''Cartofi împănați'' și ''Sos de tarhon'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Cartofi împănați
Ia cartofi necesari, ferbe-i cu carne, curăță-i și taie-i cu un cuțit riglat deopotrivă de mari, așază-i într'o tavă unsă cu unt, unge-i pe deasupra cu unt și cu albuș de ou făcut spumă, și împănează-i cu coconare ori migdale tăiate în lung. Când e aproape să se dea la masă, mai unge-i cu albuș și dă-le la cuptor să se rumenească.
Sos de tarhon
Curăță frunzele tarhonului de pe bețișoare, ca vre-o 75 de grame, și pune-le să fearbă o jumătate de oră cu o ceapă tăiată mărunt și cu 150 grame de zeamă de carne. Apoi bate bine trei gălbenușuri de ou cu o jumătate lingură de făină și cu o lingură de apă, și toarnă oul în zeama cu tarhon, amestecând mereu ca să nu se facă cocoloș; potrivește din sare, înăcrește cu oțet și apoi mai ferbe puțin. După aceea toarnă sosul în sosieră.Sursa: Agerpres
