REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cașcaval de vacă și Ochiuri

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână, vă prezentăm ''Cașcaval de vacă'' și ''Ochiuri'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Cașcaval de vacă
Ia doua sau trei decalitri de lapte muls proaspăt, pune-l pe foc, și tocmai la clocotul al treilea dă-i chiag, amestecându-l necontenit cu o lingură mare până ce va suferi degetul, și pe urmă amestecă-l cu o crăcană până ce laptele se va face boțuri ca alunele. Când boțurile încep să se lipească unul de altul, ia strecurători așezate în tipare și pune câte patru sau cinci linguri (cât vrei să fie cașcavalul de mare) în fiecare strecurătoare. După aceea sară-le în patru rânduri: întâiu puțin, și apoi scurge-le de zer; al doilea, după 12 ore, pune mai multă sare și scurge-le iar, și tot așa până la a patra oară. Apoi scoate-le din tipare și dintre strecurătoare și pune-le la teasc pe o scândură vre-o patru sau cinci zile. Tiparul să fie rotund și de orice grosime. Dacă vrei, fă și cașcavaluri afumate, punându-le în alte strecurători curate, și atârnându-le la fum din foc cu paie.
Ochiuri
Taie felii de ficat de miel, dă-le prin făină și prăjește-le în unt; topește apoi unt proaspăt și ferbe câte ouă vrei, aproape de timpul mesei; după aceea așează-le pe o farfurie, toarnă untul deasupra, așază ficații în mijlocul ouălor, presară deasupra sare, piper și o lingură de unt, și apoi dă-le ferbinți la masă. Poți să faci ochiuri și cu untdelemn, dar atunci în loc de unt și de ficați fă un sos de zeamă de lămâe, sare, piper și untdelemn de cel mai bun, toarnă-l deasupra lor și dă-le reci la masă.
Sursa: Agerpres
