REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Cheftele de praz și Turtă dulce cu mirodenii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână, vă prezentăm ''Cheftele de praz'' și ''Turtă dulce cu mirodenii'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Cheftele de praz
Taie praz bucăți, ferbe-l, fă din el o tocătură cu piper, sarea necesară și un miez de pâne muiat în untdelemn; fă apoi cheftele, prăjește-le în untdelemn și dă-le la masă. Sau toacă și lățește vro câteva bucăți de praz, tăvălește-le în făină cu apă și sare, prăjește-le și dă-le calde la masă.
Turtă dulce cu mirodenii
Amestecă 600 grame de făină bună cu coaja unei lămâi tăiete mărunțel, 300 grame de zahăr pisat și cernut, 9 grame de scorțișoară cernută bine și șease cuișoare pisate la un loc; frământă-le apoi bine cu 300 grame de miere înferbântată, ca să se facă aluatul mai vârtos decât cel de plăcintă, și lasă-l să se odihnească trei ore. După aceasta, întinde aluatul gros ca jumătate de deget, pune-l pe o hârtie unsă cu unt, așază-l apoi pe o tavă unsă iar cu unt și pune-l în cuptor ars bine, ca să se coacă.
Sursa: Agerpres
