REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Compot de gutui întregi și Gutui umplute

23.09.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână, vă prezentăm ''Compot de gutui întregi'' și ''Gutui umplute'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  Compot de gutui întregi

  Se pune un kilogram de gutui cât de mari, curățite foarte subțire de coajă, precum și de sâmburi, să fearbă puțin în două kilograme de apă; după aceasta se pune în tingire un kilogram și jumătate de zahăr, adăogându-se după voie trei grame de vanilie și puțină scorțișoară, și i se dă foc lin până ce se topește zahărul; pe urmă prin foc iute se leagă ca de șerbet, iar gutuile, după ce zahărul e legat, se scot pe taler și se împănează, când sunt reci, cu migdale tăeate foarte subțiri. Apoi, aceste gutui se așază în borcane, turnându-se în ele zahărul. Tot așa se prepară și compotul de felii de gutui.

  Gutui umplute


  Se curăță un kilogram de gutui, potrivite ca mărime, și se taie în partea dela codiță, curățindu-se de sâmburii și de coaja lor; după aceea se pun să fiarbă cu apă, numai cât le va cuprinde, și după ce apa scade jumătate, se scot gutuile și zeama se strecoară și se moaie două kilograme de zahăr pisat și cernut cu trei grame de vanilie; acest zahăr se topește și se ferbe puțin; apoi se toarnă peste gutuile de mai sus umplute cu o composiție de jumătate kilogram de migdale, 250 grame de zahăr, trei grame de vanilie, 60 grame de scorțișoară, așezându-se rânduri-rânduri în tavă, departe una de alta ca un deget. Se toarnă zahăr deasupra lor și tava se pune în cuptor la o căldură moale. Se închide cuptorul la gură, păzindu-se tava din când în când, până ce gutuile ferb și se coc bine. După aceasta se scot din cuptor și se așază în borcane scunde, turnându-se zahăr deasupra lor. Din toate compoturile de mai sus se pregătește cantitate după voie, câte kilograme vrea cine să conserve.

  Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro