REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Conopide cu parmezan și Rață cu sos de pătlăgele

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână, vă prezentăm ''Conopide cu parmezan'' și ''Rață cu sos de pătlăgele'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Conopide cu parmezan
Ferbe conopidele cu sare, scurge-le, presară pe deasupra lor parmezan ras și așează-le rotund pe o farfurie; pregătește apoi un sos de smântână îngroșat cu parmezan, toarnă-l peste conopide, spoește-le ușor peste tot cu gălbenuș de ou bătut, presară-le pe deasupra cu pesmete pisat, dă-le la coptor ca să se rumenească, și pe urmă scoate-le și dă-le ferbinți la masă.
Rață cu sos de pătlăgele
Îngrijește o rață și pune-o la foc cu unt și cu o crenguță de floare de măghiran, ca să se rumenească. Apoi, pune-o într'o tingire curată, toarnă 600 grame de vin, 300 grame de zeamă de carne, o lingură de bulion de pătlăgele sau zeama dela 10 pătlăgele, piper, sarea necesară, puțin ienibahar, două foi de dafin și o legăturică de pătrunjel tăiat foarte mărunt. Înăbușă tingirea și las-o să scadă, clătinând-o din când în când spre a se preface zeama.
Sursa: Agerpres
