REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Fasole verde gătită mocănește și Cartofi țărănești

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta vă propunem ''Fasole verde gătită mocănește'' și ''Cartofi țărănești'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Fasole verde gătită mocănește
Curăță, spală și fierbe fasolea în apă sărată. Pentru ca să rămâie verde pune o mare cantitate de apă, nu acoperi oala și pune în apă cu două degete puțin bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul menține coloarea vie a legumelor. Fasolea nu se aruncă toată odată în apă colcotindă, ci, câte o mână.
Apoi taie ceapă și rumenește-o într'o cratiță cu untdelemn, adaogă fasolea, pătrunjel tocat, sare, piper; lasă să dănțuiască puțin, toarnă peste ea puțin oțet și dă la masă. Poți adăoga și sos de pătlăgele roșii.
Cartofi țărănești
Rumenește într 'o cocotă de pământ o carotă și o ceapă. Apoi adaogă o jumătate de kilo cartofi tăiați în rondele subțiri. Pune sare, piper, cimbru și foaie de dafin. Umple cu apă și acoperă. Să fiarbă la foc domol. Servește la cocotă.Sursa: Agerpres
