REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Ghiveciu special și Dulceață în aluat
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta vă propunem ''Ghiveciu special'' și ''Dulceață în aluat'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Ghiveciu special
Rumenește în untdelemn două cepi tăiate în bucăți. Adaogă 6 inimi de lăptuci stropind cu sare. Acopere cratița și lasă să fiarbă încet fără apă. Când salatele au lăsat toată apa lor adaogă: 250 grame de carote sau morcovi tăiați în felii subțiri. Să pâlpâe 3 ore pe foc. Cu o jumătate de oră înainte de se servi adaogă o jumătate de chilogram de mazăre boabe de conservă și câțiva cartofi mici.
Dulceață în aluat
Ferbe apă și untdelemn în cantități egale. Lasă să scadă temperatura. Când apa e căldicică pune înăuntru de patru ori atâta făină și frământă aluatul. Apoi întinde-l și taie-l în rotogoale. Pune, peste fiecare, dulceață sau marmeladă. Închide marginile rondelelor peste dulceață și punele în untdelemn să se prăjească.
Sursa: Agerpres