REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Iaurt (lapte acru covăsit) și Budincă cu brânză dulce
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Iaurt (lapte acru covăsit)'' și ''Budincă cu brânză dulce'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Iaurt (lapte acru covăsit)
Ia două și jumătate sau trei și jumătate kilograme de lapte de bivoliță și ferbe-l; apoi ia 600 grame de smântână groasă sau înăcrită, pune-o într'un castron, amestec-o bine cu laptele, puțin câte puțin, și începe să-l vânturi o jumătate de oră. Așază apoi castronașe pe o blană, lângă o sobă nu prea ferbinte, toarnă laptele acela și lasă-l până a doua zi, să se prindă.
Budincă cu brânză dulce
Bate șease ouă cu 1.200 grame de lapte dulce, pune-l pe jăratec și stoarce puțină zeamă de lămâe ca să se închege; apoi toarnă totul pe o sită și lasă să se scurgă bine. Amestecă bine 150 grame de unt până ce se albește; pune înăuntru brânză dulce, opt gălbenușuri de ou unul după altul, coaja dela o lămâe, 150 grame de zahăr pisat și o franzelă rasă. Amestecă-le bine, mai pune înăuntru spuma dela patru albușuri și mai amestecă puțin. Unge apoi o tingire cu unt, presar-o foarte bine cu franzelă rasă și coace-o o oră la cuptor.
Sursa: Agerpres