REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Iaurt (lapte acru covăsit) și Budincă cu brânză dulce

02.06.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă prezentăm ''Iaurt (lapte acru covăsit)'' și ''Budincă cu brânză dulce'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Iaurt (lapte acru covăsit)


    Ia două și jumătate sau trei și jumătate kilograme de lapte de bivoliță și ferbe-l; apoi ia 600 grame de smântână groasă sau înăcrită, pune-o într'un castron, amestec-o bine cu laptele, puțin câte puțin, și începe să-l vânturi o jumătate de oră. Așază apoi castronașe pe o blană, lângă o sobă nu prea ferbinte, toarnă laptele acela și lasă-l până a doua zi, să se prindă.

    Budincă cu brânză dulce

    Bate șease ouă cu 1.200 grame de lapte dulce, pune-l pe jăratec și stoarce puțină zeamă de lămâe ca să se închege; apoi toarnă totul pe o sită și lasă să se scurgă bine. Amestecă bine 150 grame de unt până ce se albește; pune înăuntru brânză dulce, opt gălbenușuri de ou unul după altul, coaja dela o lămâe, 150 grame de zahăr pisat și o franzelă rasă. Amestecă-le bine, mai pune înăuntru spuma dela patru albușuri și mai amestecă puțin. Unge apoi o tingire cu unt, presar-o foarte bine cu franzelă rasă și coace-o o oră la cuptor.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro