REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Iepure cu sos picant și Budincă cu mere crețești

06.10.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână, vă prezentăm ''Iepure cu sos picant'' și ''Budincă cu mere crețești'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  Iepure cu sos picant


  Ia un iepure, scoate-i pielea întâia și a doua, sară-l, și lasă-l să stea în 300 grame de oțet cu apă vre-o șease ore, împreună cu mirodenii. Scoate-l apoi din oțet, spală-l și frige-l cu bucăți de unt pe deasupra în cuptor moale; după aceea taie-l bucățele potrivite, pregătește 600 grame de smântână, 240 grame de unt, două linguri de făină rumenită, ciuperci (hribi) tăiate ca ficații și ferte de mai nainte, jumătate lingură de bulion de pătlăgele, puțin piper, scorțișoară, sarea necesară și un pahar de vin sau de Maderă. Amestecă împreună toate acestea și toarnă-le peste iepurele fript, pune-l să fearbă în câteva clocote, și lasă-l să stea în sos multișor, așezat într'un vas mare, rotund, până îl vei da la masă.

  Budincă cu mere crețești

  Curăță de coajă două kilograme și 400 grame de mere crețești; taie-le mărunțel și ferbe-le cu 120 grame de unt până ce se moaie; pune apoi înăuntru 180 grame de pesmete de cel dulce și puțină scorțișoară, pisate, și lasă-le să se recească. Pe urmă pune 10 gălbenușuri, unul după altul, și spuma dela cinci albușuri de ou; pune-le înăuntru, amestecă-le bine, unge o tingire cu unt, presar-o cu franzelă rasă, pune budinca înăuntru și coace-o o oră în cuptor, apoi, presărată cu zahăr pisat cu vanilie, servește-o la masă.

  Sursa: Agerpres
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro