REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Legume cu costiță și Fasole verde
În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta, vă propunem ''Legume cu costiță'' și ''Fasole verde'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Legume cu costiță
Tai napi, cartofi și ceapă în bucăți mici și rumenește-i în unt, apoi torni atâta apă pentru ca să le acoperi. Pui sare, piper și câteva bucăți de costiță afumată. Acoperă cratița și lasă să fiarbă până ce mâncarea e gata.
Fasole verde
Curăță fasolea, care trebuie să fie tânără, scoate-i ațele dacă are, tai-o, ferb-o bine în mai multe clocote până ce se moaie să fie bună de gătit. Apoi scoate-o, întinde-o pe masă, presară sare pe ea, pune-o în cutii de tinichea ca să rămâie de 2 degete goală, toarnă apa sau zeama de pătlăgele roșii, închide repede cutiile și lipește capacele ermetic, apoi ferbele în apă clocotită. Cutiile să intre în apă și numai 2-3 cm să rămâe afară. Apa să scadă, fierbând cam de două degete.
Sursa: Agerpres