REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Mucenici și Puiul fript în usturoi

03.03.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. Săptămâna aceasta vă propunem ''Mucenici'' și ''Puiul fript în usturoi'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

  Mucenici

  Ia făină, plămădește și frământă aluatul cu apă până se face tare ca aluatul de pâine, apoi lasă-l să se dospească. Să iei apoi o bucată dintr 'însul, împletești și faci covrigi pe care îi pui la coptor. De altă parte se face un sirop cu zahăr și cu apă de flori sau vanilie, iar alături se pisează nuci, zahăr și scorțișoară. Toate acestea să se amestece. Când covrigii s-au copt îi scoți din coptor, cu o pană îi ungi cu sirop, apoi îi tăvălești în praful de nuci, zahăr și scorțișoară.

  Puiul fript în usturoi


  Multe sunt mâncările delicioase făcute cu pui de găină, dar puiul pregătit așa cum îl vom da aici, este o mâncare ce ese din ordinar. Iei un puiu mai mare și cărnos bine și destul de gras. Se sărează și se piperează și pe dinăuntru și pe din afară. Înăuntru îi pui și vre-o 3-4 căței de usturoi curățați.

  Apoi îl împănezi cu bucățele subțiri de slănină, îl așezi într'o cratiță și torni deasupra câteva linguri de zeamă de carne care să nu se urce mai mult decât până la un sfert al puiului. Să fiarbă domol și acoperit cam 15 minute. După aceea așezi pe pui bucățele de unt și bagi la coptor descoperit. În timpul cât se coace îl stropești mereu cu zeamă din cratiță. Când e gata scoți puiul pe farfurie, strivești 4-5 căței de usturoi, amesteci în sos bine și torni peste pui. Se servește cu cartofi prăjiți.

  Sursa: Agerpres
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro