REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Omletă cu spanac sau trufe și Înghețată de piersici

24.07.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă propunem ''Omletă cu spanac sau trufe'' și ''Înghețată de piersici'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Omletă cu spanac sau trufe

    Ia patru ouă, bate-le cu totul, pune zahăr pisat pe vanilie cât măsura ouălor, adică patru linguri de zahăr și o lingură de făină bună picluită uscată și puțină sare; apoi ia un vas ca cel de mai sus, uns gros cu unt proaspăt, spre a se coace omleta sau omletele; bate toate acestea peste un sfert de oră treptat, întâiu ouăle, apoi zahărul și în fine făina, amestecă-le bine cu răzătura dela o lămâe, toarnă-le în vas, dă-le la cuptor și observă până ce se va coace; apoi scoate-o și deșart-o pe o masă curată și uscată; pregătește de mai 'nainte spanac curățit, spălat, opărit, scurs și sărat puțin, tocat și amestecat cu smântână și cu unt proaspăt; ferbe-l să scadă după trebuință și câtime; dacă vrei însă cu trufe, pregătește 360 grame de trufe tăiate mărunt, o lingură bună de unt, 210 grame de Maderă, piper și puțină sare; pune-le să șeadă acoperite și, când vei vrea, pune îndată omleta în două și dă-o caldă la masă.

    Dacă vrei să fie dulce, pune orice fel de compot, mere crețești sau pere pergamute, pregătite cu zahăr, și când o dai la masă, mai presar-o cu puțin zahăr. La omleta cu spanac, de mai sus, suprimi zahărul.


    Înghețată de persici

    Curăță bine 1.200 grame de persici de coajă, taie-le felii, presară-le cu zahăr, toarnă 300 grame de vin peste ele și lasă-le să stea trei sau patru ore, dă-le apoi prin sită și leagă-le cu 900 grame de zahăr și 600 grame de apă; stoarce zeama dela șease lămâi în zahăr și amestec-o cu persicile; pune apoi această compoziție în mașină și las-o să înghețe.
     

    Pentru înghețate trebue să ai o mașină de tinichea sau de cositor bun, nestricată, cu capac bine potrivit ca să nu pătrundă sarea cu ghiața înăuntru, fiindcă atunci se strică gustul înghețatei, și un ciubăr cu apă, având un cep pentru ca să poți scoate apa, când se topește ghiața.
    Înainte de a pune mașina în ciubăr, trebue să așezi într 'însul un rând de gheață tăiată în bucăți și vre-o două-trei kilograme de sare pisată cam gros, apoi iar gheață și iar sare până sus.
     

    În mijloc se lasă loc pentru așezat mașina, iar împrejurul ei se mai pune gheață și sare până aproape de capac. Apoi învârtește mereu înghețata și amestec-o și pe dinăuntru cu o lopțică de lemn, fiindcă în aceasta stă ca să se facă înghețată. Acoper-o apoi cu gheață și las-o să stea o oră. După aceea poți să o dai la masă.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro