REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pâine de țelină și Patru-sferturi

29.05.2017 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Pâine de țelină'' și ''Patru-sferturi'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

    Pâine de țelină

    Ea o țelină, o jumătate de litru de lapte, 50 grame de unt, 150 gr. făină, 25 grame griș, trei ouă. Tae țelina în bucăți mici, acopere-o de apă și lasă să fiarbă trei sferturi de oră. Redu totul în piurea. Din altă parte, topește 20 grame unt, amestecă-l cu 40 grame făină, adaogă jumătate litru lapte. Vei avea un sos gros. Amestecă sosul cu piureaua, apoi încorporează grișul, galbenul ouălor și albușurile bătute spumă. Când pasta este omogenă, toarnă într'o formă untată și presărată cu griș și lasă să se coacă o jumătate de oră la coptor într'un bain-marie. Scoate din formă, cald fiind, și toarnă deasupra un sos tomat.

    Patru-sferturi

    Într'o parte pui 3 ouă întregi și aproape 200 grame de zahăr. În altă parte aceeași greutate de făină, 100 grame unt și trei linguri lapte. Bate acestea împreună timp de 10 minute. Adaogă apoi untul și apoi făina, cu puțină sare și vanilie sau coajă de lămâe tocată. Pune totul într'o formă la un foc domol timp de 45 de minute.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro