REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pastramă de gâscă și gogoși de ciocolată

05.10.2017 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână, vă prezentăm ''Pastramă de gâscă'' și ''Gogoși de ciocolată'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

  Pastramă de gâscă


  Taie binișor piepturi de gâscă grasă împreună cu picioarele, în rotunzimea lor, și pune-le să stea 36 de ore în saramură și silitră (două măsuri de sare și una de silitră). După 36 de ore scoate-le din această saramură, taie o bucățică și frige-o, gust-o dacă e destul de sărată și observ-o dacă e destul de roșie; dacă va mai trebui sare sau silitră mai pune, împreună cu două linguri de ienibahar, una de chimion, una de scorțișoară și puțin usturoiu, și mai lasă încă 36 de ore. Apoi scoate-i, învelește-i, coase-i strâns în bucăți de tifon foarte transparente și în hârtii legate cu sfoară la capătul piciorului. Ia un butoiu (poloboc) desfundat și larg la gură, pune vergele una lângă alta, petrece sforile acelea cu pastramă, acoperă butoiul cu o rogojină, pune paie dedesubt și dă-le foc câte puțin 10 zile cercând fumul adesea. Când e gata, scoate pastrama din butoiu și pune-o la vânt trei zile.

  Gogoși de ciocolată


  Ia 120 grame de zahăr pisat cu trei grame de vanilie și 120 grame de ciocolată pisată foarte mărunt, și amestecă-le cu zahăr; bate-le bine un sfert de oră; apoi ia albușurile de la două ouă, fă-le spumă și amestec-o la un loc cu cele de mai sus și cu răzătura dela o lămâe; bate totul după aceea ușor încă un sfert de oră, fă gogoșile din această compoziție, așezându-le într-o tavă unsă cu prea puțin unt și pune-le în cuptor foarte moale să stea vreo câteva minute; apoi, scoate-le, așază-le frumos și dă-le la masă.

  Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro