REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pătlăgele vinete împănate și Cheftele de raci
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Pătlăgele vinete împănate'' și ''Cheftele de raci'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Pătlăgele vinete împănate
Ia pătlăgele după trebuință, curăță-le vrâstat, taie-le cu cuțitul în două locuri, freacă-le cu sare și lasă-le să stea vre-o oră. Apoi pregătește trei cepe tăiate, prăjește-le cu fire de usturoiu, sarea necesară și piper; amestecă-le pe toate, și, dacă vrei, pune și o lingură de bulion de pătlăgele. Opărește pătlăgelele cu apă clocotită, punând în apă și o bucățică de zahăr, după aceea pune ceapa de sus prin tăieturi, toarnă untdelemn cu o lingură de făină rumenită și apă câtă va trece de două degete deasupra lor, înăbușește-le, pune-le să fearbă iute până ce vor scădea și deșeartă-le în farfurie.
Cheftele de raci
Fierbe raci, curăță-i și taie-i mărunt; pune-le piper, sarea necesară, miezul dela o franzelă muiată în apă, o ceapă coaptă rasă pe răzătoare și două linguri de untdelemn. Toacă bine toate acestea, fă-le cheftele, tăvălește-le în pesmete, prăjește-le în untdelemn, și dă-le la masă cu orice fel de salată vei vrea.
Sursa: Agerpres