REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pătlăgele vinete umplute cu orez și Budincă de gutui

17.09.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă prezentăm ''Pătlăgele vinete umplute cu orez'' și ''Budincă de gutui'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Pătlăgele vinete umplute cu orez

    Ia pătlăgele potrivit de mari, scobește-le, și lasă-le să stea un pătrar de oră; apoi, opărește-le cu apă clocotită și lasă-le să se scurgă. Pregătește orez cu puțină ceapă prăjită înăuntru, o mână de galetă pisată, piper, sarea necesară, trei linguri untdelemn și o lingură de bulion de pătlăgele.

    Amestecă bine toate acestea și umple pătlăgelele acelea; apoi așează-le în tingire, toarnă deasupra lor sosul dela două cepe prăjite, strecurat de mai 'nainte și dat prin sită (dacă vrei, și o lingură de bulion de pătlăgele), apă până ce va trece de două degete deasupra și șease sau opt linguri de untdelemn; înăbușește tingerea și las-o să fearbă până ce va scădea.

    Budincă de gutui

    Curăță 150 grame de migdale de coajă și pisează-le mărunt. Ferbe șease gutui, curăță-le de coajă, rade-le pe răzătoare și amestecă-le cu migdalele. Freacă 120 grame de unt până ce se albește, pune înăuntru 12 gălbenușuri de ou, unul după altul, și o franzelă muiată în lapte; stoarce bine coaja dela o lămâe, pune migdalele cu gutuile, 300 grame de zahăr pisat și spuma dela șease albușuri, și amestecă-le bine; unge, apoi, o tingire mai întinsă cu unt, presar-o cu franzelă rasă, pune budinca înăuntru și ține-o la cuptor o oră, ca să se coacă.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro