REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Pătlăgele vinete umplute cu orez și Budincă de gutui
În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Pătlăgele vinete umplute cu orez'' și ''Budincă de gutui'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Pătlăgele vinete umplute cu orez
Ia pătlăgele potrivit de mari, scobește-le, și lasă-le să stea un pătrar de oră; apoi, opărește-le cu apă clocotită și lasă-le să se scurgă. Pregătește orez cu puțină ceapă prăjită înăuntru, o mână de galetă pisată, piper, sarea necesară, trei linguri untdelemn și o lingură de bulion de pătlăgele.
Amestecă bine toate acestea și umple pătlăgelele acelea; apoi așează-le în tingire, toarnă deasupra lor sosul dela două cepe prăjite, strecurat de mai 'nainte și dat prin sită (dacă vrei, și o lingură de bulion de pătlăgele), apă până ce va trece de două degete deasupra și șease sau opt linguri de untdelemn; înăbușește tingerea și las-o să fearbă până ce va scădea.
Budincă de gutui
Curăță 150 grame de migdale de coajă și pisează-le mărunt. Ferbe șease gutui, curăță-le de coajă, rade-le pe răzătoare și amestecă-le cu migdalele. Freacă 120 grame de unt până ce se albește, pune înăuntru 12 gălbenușuri de ou, unul după altul, și o franzelă muiată în lapte; stoarce bine coaja dela o lămâe, pune migdalele cu gutuile, 300 grame de zahăr pisat și spuma dela șease albușuri, și amestecă-le bine; unge, apoi, o tingire mai întinsă cu unt, presar-o cu franzelă rasă, pune budinca înăuntru și ține-o la cuptor o oră, ca să se coacă.
Sursa: Agerpres