REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Prăjitură cu cireșe albe și Piersici Aurora

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână, vă prezentăm rețele ''Prăjitură cu cireșe albe'' și ''Piersici Aurora'' care au fost publicate în volumul ''Dulciuri'' (1936), scrisă de doamna Maria General Dobrescu.
Prăjitură cu cireșe albe
Proporții: 2 ouă, 2 gălbenușe, 140 gr. zahăr, 140 gr. făină, 140 gr. unt, 250 gr. cireșe și 30 gr. zahăr pentru presărat. Se freacă bine untul, se amestecă zahărul, unul câte unul gălbenușele și ouăle, se adaugă apoi puțin câte puțin făina. Se coace acest amestec într'o formă de tort, înainte de a se da la cuptor se pun deasupra cireșele presărându-se cu zahăr mult. Când se scoate iar se presară cu zahăr.
Piersici Aurora
Proporții: 3 gălbenușe, 135 gr. zahăr, un sfert baton de vanilie, 2 dl lapte, 8 foi gelatină și 200 gr. frișcă bătută. Crema englezească: 2 gălbenușe, 80 gr. zahăr, vanilie, un dl lapte, o jumătate de linguriță feculă, 150 gr. fragi, 100 gr. migdale.
Se face o bavaroază de vanilie, legând-o pe foc, fără a lăsa să fiarbă. Se trage sosul pe colțul mașinii și se adugă gelatina înmuiată de mai înainte în apă rece precum și frișca când s'a răcit. Bavaroaza se pune într'o cupă de cristal sau într'o saladieră frumoasă lăsându-se să înghețe. Deasupra se aranjează apoi jumătăți de piersici și se acoperă cu crema englezească preparată din gălbenușe, zahăr, vanilie, lapte și feculă. Se leagă pe foc fără a o lăsa să fiearbă, se lasă să se răcească. Se adaugă un piure de fragi de pădure trecuți prin sită. Se glasează cu cremă. Se presară migdalele prăjite și frumos tăiate.Sursa: Agerpres
