REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Rasol de clapon ori de curcă grasă și Budincă de clătite

05.05.2016 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână vă prezentăm ''Rasol de clapon ori de curcă grasă'' și ''Budincă de clătite'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

    Rasol de clapon ori de curcă grasă

    Pune claponul la foc să fearbă cu sarea necesară și, când va fi fert, scurge-i zeama și pune-l să stea în apă caldă; de-i mai trebue sare, mai pune-i un praf, apoi întrebuințează zeama aceea la supă ori la pilaf. Ia vre-o trei linguri mari de zeamă, ia 300 grame de capere ținute în apă, 150 grame de măsline verzi curățite, două linguri de untdelemn, o lingură de făină, o foaie de dafin, o bucățică de coajă de lămâe, un castravete mic murat și zeama dela o lămâe și jumătate. Pisează toate acestea într'o piuliță de marmură, dă-le prin sită, potrivește-le din sare și apoi pune-le într'o tingire cu o lingură de unt. Când vrei să torni sosul acesta peste rasol, îl mai subțiezi cu zeamă ferbinte din aceea a claponului. Când vrei să dai claponul la masă, toarnă deasupra sosul acesta verde pe jumătatea claponului, și e gata. Dacă vrei, poți să dai claponul cu maioneză caldă sau natural.

    Budincă de clătite

    Ferbe bine 75 grame de orez cu 450 grame de lapte dulce, până ce se moaie, și lasă-l să se răcorească; mestecă cu patru gălbenușuri de ou, coaja dela o lămâe și zahăr după voie. Pe urmă ia 18 clătite, înfășură în fiecare câte o lingură de umplutură, așază-le una peste alta într'o tingire, bate opt gălbenușuri de ou cu 600 grame de lapte dulce și cu 90 grame de zahăr pisat bine, coaja dela o lămâe și zeama dela un sfert; toarnă aceasta peste clătite, pune-le un capac deasupra și dedesubt gratie; lasă-le apoi să se coacă jumătate de oră, și dă-le la masă cu zahăr pisat deasupra.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro