REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată orientală și Prăjitura Balmoș

03.09.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. Săptămâna aceasta vă propunem ''Salată orientală'' și ''Prăjitura Balmoș'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

  Salată orientală

  Iei cartofi tăiați în bucăți, ceapă tăiată felii, ardeiu gras tăiat ca fideaua, fasole verde, pătlăgele roșii tocate rotogoale, măsline, sardele de Lissa curățate și tăiate bucățele. Le pui într'un castron cu sare și piper. Cartofii și fasolea să fie fierte, iar celelalte legume crude. Adaogi oțet și untdelemn, amesteci și dai la masă.

  Aceste salăți cu pătlăgele roșii, nu trebue mâncate înainte de a fi trecut o oră după ce au fost făcute, și nu mai târziu de cinci ore. Mai înainte de o oră, pătlăgeaua roșie nu-i pătrunsă de sos, iar mult mai târziu, e pătrunsă prea mult.

  Prăjitura Balmoș


  Cantități: 1 kil. făină, 200 gr. zahăr, 100 gr. smântână, coajă de lămâe, 500 gr. brânză de vaci, 200 gr. unt.

  Modul de preparare: Se face o cocă ca pentru tăieței din 2 ouă și 200 gr. făină, iar din restul de făină se face o foaie de plăcintă grecească. În timpul acestei preparări, brânza o dai prin sită apoi o amestecăm cu unt, cu puțină smântână, cu coajă de lămâe și zahăr în praf. Amestecă până devine o cremă. Pe urmă tapetăm o formă cu unt, punem o foae de tăeței, care a fost fiartă în apă cu sare, punem și foi de plăcintă grecească și stropim cu unt; după ce am pus vre-o 10 foi punem și brânză. Când se termină punem pe deasupra o foaie grecească. Se dă la coptor și pe deasupra se presară zahăr pisat.

  Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro