REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Sos sau tocană de ciuperci și Morcovi cu puiu

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Sos sau tocană de ciuperci'' și ''Morcovi cu puiu'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Sos sau tocană de ciuperci
Ia 1.200 grame de ciuperci, curăță-le, taie-le cozile dela jumătate, spală-le și taie-le în felii mici, pune-le într'o tavă cu două linguri de unt și prăjește-le puțin cu vreo două cepe tăiate mărunțel și o lingură de unt. Pune să fearbă toate acestea cu 600 grame de apă; apoi pregătește 300 grame de smântână acră, cu trei linguri de făină și cu o jumătate de lingură de unt. Pune toate acestea să fearbă cu ciupercile a doua oară, și dă-le pe lângă rasol.
Această tocană se mănâncă și cu mămăliguță.
Morcovi cu puiu
Prăjește cu unt un puiu tăiat bucățele, presară-l cu o lingură de făină și mai prăjește-l puțin. Taie morcovi în forma tăițeilor, pune-i într'o tigaie și lasă-i să se moaie puțin cu o lingură de unt; apoi pune-i în untul acela, pune și două linguri de zahăr, toarnă zeamă de carne, lasă să mai fearbă puțin, mai pune două linguri de zahăr și lasă să scadă.
Sursa: Agerpres
