REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Sulișoare și Plăcintă cu carne

04.06.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. În această săptămână, vă propunem ''Sulișoare'' și ''Plăcintă cu carne'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
     
    Sulișoare
     
    Mestecă 150 grame de unt până ce se albește, apoi pune înăuntru cinci gălbenușuri, unul după altul, și două ouă întregi, 150 grame de lapte, trei linguri drojdie de bere bună, puțină sare și 300 grame de făină, amestecă-le bine și lasă-le să stea puțin.
     
    În timpul acesta pregătește 150 grame de migdale pisate și curățite, 175 grame de stafide negre fără sâmburi și 150 grame de zahăr pisat subțire la un loc cu puțină scorțișoară. Întinde din aluat o foaie groasă ca o jumătate de deget, tai-o în bucățele de forma și mărimea cărților de joc, presară-le cu compoziția pregătită, unge aceste felii sulișoare pe din afară cu o pană muiată în unt, lasă-le să dospească bine și coace-le în cuptor.
     
    Plăcintă cu carne
     
    Ia 1.200 grame de făină, pune în ea două gălbenușuri de ou și unul întreg, sarea trebuitoare și apă caldă cât crezi că trebue. Se frământă bine bătându-se de masă, și se lasă să se odihnească o jumătate de oră. Apoi se taie în 24 de bucăți, se întinde una pe masă, subțire ca o foaie de hârtie, și se pune una câte una unse cu unt într 'o tavă unsă până ce se împlinesc opt foi.
     
    Apoi se presară cu carne pregătită în modul acesta: se ia 1.200 grame de carne macră, se ferbe puțin, se toacă foarte mărunt, se prăjește cu puțin unt, punând în ea o ceapă tăiată mărunțel și prăjită, scorțișoară, sarea trebuitoare, piper și puțină coaje de lămâe.
     
    Apoi, se împarte carnea în două, se pune o parte peste acele opt foi, se pune peste carne alte opt foi subțiri, iar restul cărnei se pune peste acele foi; apoi se întind și celelalte foi, se pun deasupra cărnei, și se pun în cuptor cu foc potrivit ca să se coacă; dacă focul e tare, se pune o coală de hârtie deasupra.

    Sursa: Agerpres
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro