REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de pipotă și ficat și Mere japoneze

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta vă propunem ''Supă de pipotă și ficat'' și ''Mere japoneze'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supă de pipotă și ficat
Ea ficatul, pipota și inima unei gâște și 125 gr. ficat de porc. Pune-le într' o cratiță în puțină apă, sare, piper, nucșoară și zeama unei jumătăți de lămâie. Mai pune o ceapă și puțin pătrunjel. Lași să fiarbă domol până ce măruntaiele s 'au fiert bine, apoi le treci, prin sită în castronul de supă. În momentul de a servi torni deasupra o câtime de zeamă de carne pregătită dinainte.
Mere japoneze
Ia 10 mere; 6 le lași întregi, iar cu 4 faci marmeladă. Ferbe 125 gr. orez în 500 gr. lapte și zăhărește-le. Curăță cele 6 mere, scoate-le mijlocul, pune-le să fiarbă la foc domol într 'un pahar de apă și 100 gr. zahăr. Când furculița poate să intre ușor în mere, scoate-le.
Fă să scadă apa și pune celelalte 4 mere rezervate pe care le-ai curățat și tăiat în felii; ferbe-le ca pentru marmeladă și le adaogi orezului pregătit. Lasă ca să se răcească puțin și leagă cu 3 gălbenușuri de ouă. Întinde acest amestec pe o farfurie și înfige în el cele 6 mere, atât de adânc încât să nu se vadă decât creștetul. Pune la coptor 20 minute. Umple merele acestea cu o marmeladă de prune sau de caise și servește.
Sursa: Agerpres
