REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de pipotă și ficat și Mere japoneze

05.11.2015 0 comentarii

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

  1. Săptămâna aceasta vă propunem ''Supă de pipotă și ficat'' și ''Mere japoneze'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

    Supă de pipotă și ficat


    Ea ficatul, pipota și inima unei gâște și 125 gr. ficat de porc. Pune-le într' o cratiță în puțină apă, sare, piper, nucșoară și zeama unei jumătăți de lămâie. Mai pune o ceapă și puțin pătrunjel. Lași să fiarbă domol până ce măruntaiele s 'au fiert bine, apoi le treci, prin sită în castronul de supă. În momentul de a servi torni deasupra o câtime de zeamă de carne pregătită dinainte.

    Mere japoneze

    Ia 10 mere; 6 le lași întregi, iar cu 4 faci marmeladă. Ferbe 125 gr. orez în 500 gr. lapte și zăhărește-le. Curăță cele 6 mere, scoate-le mijlocul, pune-le să fiarbă la foc domol într 'un pahar de apă și 100 gr. zahăr. Când furculița poate să intre ușor în mere, scoate-le.
    Fă să scadă apa și pune celelalte 4 mere rezervate pe care le-ai curățat și tăiat în felii; ferbe-le ca pentru marmeladă și le adaogi orezului pregătit. Lasă ca să se răcească puțin și leagă cu 3 gălbenușuri de ouă. Întinde acest amestec pe o farfurie și înfige în el cele 6 mere, atât de adânc încât să nu se vadă decât creștetul. Pune la coptor 20 minute. Umple merele acestea cu o marmeladă de prune sau de caise și servește.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro