REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă de piurea de castane și Varză românească

26.03.2015 0 comentarii

În cadrul rubricii ''REȚETE VECHI DE 100 DE ANI'' vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

 1. În această săptămână vă propunem ''Supă de piurea de castane'' și ''Varză românească'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
   
  Supă de piurea de castane
   
  Ia 300 sau 600 grame de castane, după numărul persoanelor; curăță-le de coajă și pune-le la foc într 'o tingire cu apă încălzită; ferbe-le până ce se vor putea curăța bine de pelița de a doua și pisează-le într 'o piuliță de marmoră, cu o bucățică de franzelă muiată în bulion și sarea necesară.
   
  Pune apoi această piurea în bulion cald, strecoar-o printr 'o strecurătoare de tinichea deasă, adaogă bulion (dacă e necesar), ferbe-o aproape 30 de minute și când vrei s 'o dai la masă, toarn-o peste franzelă rumenită, tăiată bucățele și pusă în castron, potrivind grosimea piurelei cu zeamă de legume.
   
  Tot astfel se prepară și supa de piurea de cartofi. 

   
  Varză românească
   
  Opărește mai multe verze românești mici și îndesate. Pregătește orez cu ceapă mărunțică prăjită în el, sarea necesară și o lingură de zahăr. Apoi aruncă orezul treptat printre foi, leagă varza foarte ușor cu o ață, pune-o în tingire turnând 150 grame de untdelemn, 600 grame de vin, boabe de piper, și două felii de lămâe; astup-o, las-o să scadă bine și răstoarn-o pe farfurie. Umplutura poți s-o faci și cu păsat.
   
  Tot cu această preparațiune poți pregăti sarmale de orez cu varză dulce sau acră, cu deosebire că varza crudă o opărești, iar cea acră o speli în apă.
   
  Sarmalele cu foi de viță se prepară tot în felul de mai sus, punând în orez ceapă și o lingură de bulion de pătlăgele roșii; orezul însă îl pui cu o măsură după numărul persoanelor, și tot cu aceeași pui două de borș, în loc de apă, și untdelemn după voie.
   
  Sursa Agerpres


   
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro