REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă franțuzească și Sufle de mere

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
În această săptămână vă prezentăm ''Supă franțuzească'' și ''Sufle de mere'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Supă franțuzească
Ia o jumătate de căpățână de varză, o bucățică de gulie (caralambă), ciuperci, morcovi și cartofi, potrivit din fiecare; rumenește toate acestea într'un vas curat, cu o lingură de unt proaspăt sau untdelemn. Apoi pun-le într'o tingire cu bulion pe foc, cu o lingură de untdelemn, ferbe-le bine și toarnă-le peste felii de franzelă prăjită și tăiată bucățele în orice fel de formă.
Sufle de mere
Ia albușul dela cinci ouă și bate-l până ce se va face spumă; coace șease mere, amestecă-le până ce se recesc și dă-le prin sită; pune 150 grame de zahăr pisat cu puțină scorțișoară și, după ce se va ridica albușul, pune merele în albuș și amestecă-le bine; apoi pune-le pe farfurie, ridică-le cu cuțitul și după aceea pune celelalte 150 grame de zahăr pe deasupra și dă la cuptor, care trebue să fie ca de prăjituri.
Sursa: Agerpres
