REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supă piurea de vânat și Omleta gospodinei

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
-
Săptămâna aceasta, vă propunem ''Supă piurea de vânat'' și ''Omleta gospodinei'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supă piurea de vânat
Frige pe jumătate un fazan sau 2 potârnichi, adaogi 250 gr. linte și fierbi mai departe până fiertura e gata. Umpli cu zeamă de carne sau apă. Adaogi buchetul cu pătrunjel, cimbru și dafin, o ceapă înțepată cu 1 cuișor, sare și piper. Pasărele fiind fierte, scoți carnea de pe oase și o pisezi dimpreună cu lintea scursă bine de apă. Pune din nou piureaua pe foc în apa în care au fiert elementele, apoi trece prin sită deasă. Pui iarăși piureaua în cratiță și îi adaogi zeamă de carne fierbinte și aproape 100 grame unt proaspăt. Se pun crutoane.
Omleta gospodinei
Ia macaroane de cele groase, pune 150 gr. la fiert, când s-au gătit fără a fi moi, scoatele și ținele la rece. Într'o tigaie mare înfierbânți 4 linguri de unt, pui macaroanele, le rumenești bine și torni deasupra 5-6 ouă bătute tare. Sare și piper. Amesteci ouăle cu macaroanele. Pentru a întoarce omleta, răstoarnă tigaia peste altă tigaie sau cratiță spre a fi alunecată iarăși în tigaia dintâiu unde omleta va fi colorată și pe cealaltă parte. Trimite omleta pe o mare farfurie rotundă.Sursa: Agerpres
